Arbete påverkar pensionen allt mindre

Skillnaden i pension mellan den som jobbat hela livet och den som inte jobbat alls har minskat tydligt de senaste åren, visar beräkningar från Skandia.
–Poängen är ju att man ska se en skillnad i pensionskuvertet, säger pensionsekonomen Mattias Munter.

Respektavståndet har minskat, enligt en ny rapport från Skandia. Arkivbild.

Respektavståndet har minskat, enligt en ny rapport från Skandia. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2024-11-26 07:06

Det så kallade respektavståndet, skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett helt yrkesliv och den som arbetat lite eller inget alls, har minskat markant sedan 2021.

I genomsnitt har det minskat med cirka 1 100 kronor per månad för heltidsarbetande personer födda i början av 1960-talet.

Måste spara mer privat

Enligt Mattias Munter betyder det att personer födda på 60-talet skulle behöva ett sparande på 5 500 kronor privat för att återställa respektavståndet.

– Kärnan i det svenska pensionssystemet går ut på att livets alla arbetsinkomster ska ligga till grund för pensionen. Poängen är ju att man ska se en skillnad i pensionskuvertet. Om man inte längre gör det förloras drivkraften till att arbeta, säger han.

Det minskade respektavståndet beror framför allt på två faktorer, enligt honom.

– Sedan 2021 har man fattat ett antal politiska beslut som påverkar det allmänna grundskyddet, alltså garantipensionen, säger Munter och syftar framför allt på höjningen av garantipensionen.

– Effekten förstärktes när vi fick hög inflation. Garantipensionen är inflationssäkrad och har påverkats väsentligt mer positivt än den inkomstbaserade pensionen.

Långsiktiga konsekvenser

När det kommer till politiska beslut menar Munter att det framför allt är en en höjning av grundskyddet som påverkat respektavståndet.

– Den gjordes precis innan valet 2022 där Socialdemokraterna drev på väldigt hårt. Problemet var att pensionen blev en valfråga med kortsiktiga löften som vi nu börjar se de långsiktiga konsekvenserna av.

– Här menar jag att Sverige behöver hitta tillbaka till ordningen där politiska beslut om pensionsreformer förankrats brett utanför valrörelser.

För en högavlönad tjänsteman född på 60-talet är respektavståndet oförändrat.

– Förklaringen ligger i att tjänstepensioner utgör en större del av den samlade pensionen. Det betyder att det krävs höga inkomster i dag för att det ska bli ett respektavstånd och löna sig att arbeta.

Förändring i respektavståndet

Skillnad i respektavstånd mellan 2021 och 2024. Kronor per månad.

.

Privatanställd arbetare född 1962: Minus 1 050 kronor

Kommunalt anställd född 1962: Minus 1 100 kronor

Högavlönad tjänsteman född 1962: Oförändrad

.

Privatanställd arbetare född 1972: Minus 1 100 kronor

Regionalt anställd född 1972: Minus 1 150 kronor

Högavlönad tjänsteman född 1972: Plus 1 400 kronor

.

Privatanställd arbetare född 1982: Minus 1 350 kronor

Kommunalt anställd född 1982: Minus 1 150 kronor

Högavlönad tjänsteman född 1982: Plus 4 100 kronor

.

Respektavståndet är samlade framtida pensionsinkomster efter skatt minus den garantipension och bostadstillägg som individen skulle ha fått om denne hade haft noll kronor i samlade arbetsinkomster.

Källa: Skandia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!