Det är många stjärnor som står rätt när det gäller branschen för begagnade och renoverade tekniska prylar och elektronik. Med en ny skärm eller batteri kan mobiler och paddor få ett andra liv.
Marknadsplatsen Refurbed har sett ett ökat intresse, där omsättningen i Sverige dubblades förra året.
– Den huvudsakliga anledningen som vi ser att folk kommer till oss är att det är billigare än att köpa nytt, säger marknadschefen Therese Almqvist.
Sårbarheter under pandemin
Bolaget Reuseit har haft en kraftig tillväxt de senaste åren. Här hjälper man bland annat företag att säkerhetsradera information från it-utrustning. Utrustningen fixas därefter till för att sedan säljas eller hyras ut igen. Agne Nilsson, en av grundarna, har sett en stor förändring i och med pandemin.
– Man fick inte leveranser på ny utrustning, säger han och berättar att man därigenom tvingades titta mot begagnatmarknaden.
Uppflyttningen till molnet, vilket minskar kraven på lokal datorkraft, påverkar också. Reuseit jobbar exempelvis mycket mot utbildningssektorn.
– Där ser vi att maskiner varit ute i tre år, och så går de ut i ytterligare tre år. Det är inte ovanligt att vi ser att de rullar upp till åtta-nio år innan de går till återvinning, säger Nilsson.
Stor miljönytta
Kommande EU-lagstiftning ska uppmuntra till reparation, göra det förbjudet för tillverkare att försvåra reparationer och garantera tillgången till reservdelar. Andelen företag som börjar med renoveringar ökar, enligt Therese Almqvist på Refurbed. Jättar som Apple och Samsung har börjat sälja renoverade produkter och svenska Amazon har en särskild kategori för segmentet.
– På det sättet växer branschen verkligen, och med allt som händer på EU-nivå känns det som att frågan kommer att få mer och mer uppmärksamhet.
Det finns oftast en stor miljönytta med att renovera prylarna, så länge de får ett längre liv, enligt Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem vid Chalmers, som tror på ett ökat återbruk framöver.
– Det är inte hållbart att slänga fungerande prylar, varken ekonomiskt eller miljömässigt. Ju mer vi ser att tillgången till kritiska resurser begränsas i och med att samhället digitaliseras och elektrifieras, desto viktigare blir det att använda prylarna längre.