Busch backar inte om Vattenfall: "Missvisande"

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) sågar Vattenfall med anledning av det pausade vindkraftsprojektet Kriegers flak. Den statliga energijätten har "inte koll på sina grejer" enligt ministern Uttalandet från Busch är "unikt svagt", säger S-ledaren.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2024-10-01 10:00

Det havsbaserade Kriegers flak-projektet fick grönt ljus av den tidigare rödgröna regeringen 2022 och skulle ha tagits i drift 2028.

Men i början av september tryckte Vattenfall på pausknappen med hänvisning till att förutsättningarna nu inte gör det lönsamt att bygga vindkraftparken. En del av motiveringen var att svenska staten inte står för kostnaden för att ansluta vindkraftparken till stamnätet.

Har förtroende

Det ifrågasätter dock Ebba Busch i en intervju med Dagens Nyheter.

– Jag synar Vattenfall där. De har inte koll på sina grejer, säger hon till tidningen.

På TT:s fråga på tisdagen om hon med det menar att det är ett spel från Vattenfalls sida blir svaret dock nej.

– Jag menar att det blir missvisande att måla upp kostnaden för anslutningsavgiften som det avgörande för vindkraftprojekt i Sverige, säger Ebba Busch.

Enligt Ebba Busch har Vattenfall inte kunnat svara på den så kallade kapacitetsfaktorn för Kriegers flak, det vill säga hur mycket tillgänglig effekt det finns för att ansluta nya företag och ny industri på.

– Och då synar jag det‚ säger hon.

Ebba Busch har trots det förtroende för Vattenfalls ledning, säger hon.

"Måste rätta till"

Rent formellt är det dock finansminister Elisabeth Svantesson som är ansvarigt statsråd. Hon säger till TT:

– Regeringen har fullt förtroende för Vattenfalls styrelse och ledning. Sedan vilka diskussioner som har förts mellan Vattenfall och närings- och klimatdepartementet det kan jag inte gå in på för det vet jag inte.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsminister Ulf Kristersson måste markera mot ministerns uttalande:

– Vi har en vice statsminister som i stället för att ta ansvar för regeringens energipolitiska haveri skyller på ett statligt bolag. Det är unikt svagt. Därför är mitt krav på statsminister Ulf Kristersson att han får gripa in och rätta till det här, säger hon.

Företrädare för Vattenfall vill inte svara på frågor om Buschs uttalanden.

Enligt Dagens Nyheter har Vattenfall i ett mejl sagt att de "självklart har koll på sina siffror" och att anslutningsavgiften "är en av flera faktorer i ett investeringsbeslut".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!