Om styrräntan sänks, vilket Riksbankens flaggade för på torsdagen, kommer det att bli tydligt för hushållen först under hösten och under nästa är tror de experter som TT talat med
Cecilia Hermansson, forskare i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, tycker ändå att hushållen kan se positivt på beskedet redan nu.
– Det öppnar dörren för att räntesänkningsperioden inleds. Det ger en psykologisk boost till alla som har höga boendekostnader, man ser att de kan gå ned.
Märkbart i höst
Om räntorna sänks i vår kommer det att gå långsamt innan hushållen märker av effekterna.
– De rörliga räntorna ligger på tre månader, det kommer att ta tid för dem som har rörligt att känna av något, kanske inte förrän i höst, säger Cecilia Hermansson
Hon tror att det i första hand kommer att bli en stabilisering av bomarknaden under det här året och att priserna inte påverkas tydligt.
– Vi har fortfarande en något högre arbetslöshet och många har problem med höga priser, för även om inflationen inte är fortsatt hög så känner många av att det kostar mycket med livsmedel och energi.
Cecilia Hermansson tror också att en räntesänkning är en lättnad för byggbolagen som är hårt pressade.
Ljus i tunneln
Hon får medhåll av branschorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.
– Det är en viktig signal. Åtstramningarna har bidragit till den snabbaste nedgången i bostadsinvesteringar sedan 1990-talet. Förmågan att kunna köpa en bostad är avgörande för att hålla uppe byggtakten, säger hon.
Även Elmsäter-Svärd tror att effekterna dröjer.
– På kort sikt kommer inte antalet påbörjade bostäder att påverkas. Däremot öppnar Riksbankens besked för att bostadsbyggandet kan börja se ljuset i tunneln efter sommaren.
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, säger att hushållen nu kan se något klarare på framtiden och det ger effekter på bomarknaden.
– Förutsägbarhet är viktigt, så länge du inte vet var inflationen, arbetsmarknaden eller räntorna tar vägen är du mer försiktig. Nu har en del av osäkerheten skingrats.
Men Robert Bergqvist pekar på en stor osäkerhetsfaktor.
– Det är det säkerhetspolitiska läget i världen, det vet ju ingen riktigt var det tar vägen och hur det kan påverka.