Kronan har rasat med över 60 öre mot dollarn sedan slutet av september. Det är ovanligt mycket på så kort tid. Och följer man kronkursen dag för dag kan man se ett mönster, enligt Peder Beck-Friis.
Den svenska valutan har tappat mot dollarn i takt med att marknaden har försökt positionera sig för en seger för Donald Trump i tisdagens presidentval i USA.
Svenska valutan har tagit stryk
Och när det har kommit tecken på motvind för Trump i opinionen har kronan vänt uppåt.
Summa summarum har den svenska valutan tagit rejält med stryk på senare tid.
– Marknaden har prisat in en större sannolikhet för att Trump vinner valet, säger Beck-Friis.
Dollarns lyft – och kronans svaghet – hänger ihop med de skattesänkningar, massdeportationer och stora tullar som Trump har gått till val på. Denna ekonomiska politik antas trycka upp inflationen och räntorna i USA – och därmed dollarkursen.
Trump har flaggat för 10–20 procent på varor från alla länder – inklusive Sverige – och 60 procent på kinesiska varor.
Detta skulle bli ett hårt slag mot världshandeln – inte minst om det blir startskottet på en våg av motåtgärder som tullar på varor från USA från EU och Kina.
– Sverige är en liten och öppen ekonomi, beroende av export och import. Så det är klart att ett handelskrig skulle påverka Sverige, säger Beck-Friis.
Mer friktion kring global handel
Beck-Friis basscenario inför Riksbankens räntebesked på torsdag är – som marknaden också tror – att det blir en så kallad dubbelsänkning på 50 punkter (0,50 procentenheter) till en styrränta på 2,75 procent.
– Sedan skulle vi inte bli överraskade om de sänker med 25 punkter heller, säger han.
– Två anledningar som gör att Riksbanken kanske nöjer sig med 25 punkter på torsdag är den försvagade kronkursen och de stigande inflationsförväntningarna på längre sikt, tillägger han.
Beck-Friis påminner om att även Demokratiska partiets kandidat Kamala Harris har protektionistiska inslag i sin politik. Även EU, med sina nya tullar på elbilar från Kina.
– De närmaste fem åren ska vi nog räkna med mer friktion kring global handel, säger han.
Pimco är en tungviktare på den globala obligationsmarknaden – där bland annat svenska staten finansierar sig – med förvaltade tillgångar värda 2 000 miljarder dollar (motsvarande 21 400 miljarder kronor).