Tummen upp för SEB-rapport

Wallenbergsfärens storbank SEB klår förväntningarna rejält i första kvartalet – med ett räntenetto som skenar iväg uppåt. På börsen är det tummen upp, med ett kurslyft på nästan 5 procent.

Storbanken SEB, med vd Johan Torgeby, rapporterar resultatet för första kvartalet. Arkivbild

Storbanken SEB, med vd Johan Torgeby, rapporterar resultatet för första kvartalet. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-04-26 07:05

Kreditförlusterna halveras, vinsten lyfter mer än väntat och räntenettot – det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor – rusar uppåt.

Den amerikanska storbanken Citis analytiker Maria Semikhatova gör tummen upp, inte minst det oväntat starka räntenettot. Hon räknar med att rapporten kommer leda till att vinstprognoserna för SEB kommer att höjas något på marknaden, även om hon även tar fasta på att SEB:s vd Johan Torgeby antar att det kraftiga lyftet för räntenettot är en tillfällig effekt som avtar när hushåll och företag anpassat sig till det högre ränteläget.

Torgeby konstaterar samtidigt som intäkter och vinster skjuter i höjden att det har varit oroligt i banksektorn globalt under slutet av första kvartalet. Men han tonar ned riskerna för SEB.

"Vi fortsätter att vara en av de mest välkapitaliserade och lönsamma bankerna, med omfattande likviditet, i Europa. Det betyder att vi har en stark första och andra försvarslinje mot oförutsedda händelser", skriver han i en kommentar i delårsrapporten för första kvartalet.

Han tillägger att SEB har en rejäl buffert för eventuell bankoro på omkring 900 miljarder kronor i tillgångar med hög likviditet.

Fakta: Kraftigt vinstlyft för SEB

SEB redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 12 594 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 8 945 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot lyfte med 60 procent till 11 297 miljoner kronor. Det kan jämföras med ett räntenetto på 7 062 miljoner ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före kreditförluster på 10 750 miljoner och ett räntenetto på 10 148 miljoner, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

SEB:s provisionsnetto under första kvartalet – det banken drog in på avgifter och provision – sjönk med 4 procent till 5 170 miljoner, mot 5 381 miljoner kronor ett år tidigare.

Avsättningar för att täcka kreditförluster under första kvartalet halverades drygt jämfört med ett år tidigare, ned till 272 miljoner kronor.

Rörelseintäkterna totalt lyfte med 29 procent till 19 060 miljoner kronor, medan kostnaderna steg 12 procent till 6 465 miljoner kronor under första kvartalet, enligt rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!