För tio år sedan hade de unga män, 18–25 år, som hamnat hos Kronofogden en medianskuld på cirka 11 700 kronor, medan unga kvinnors låg på knappt 8 300 kronor. Men nu har kvinnorna i princip hunnit i kapp, medianskulden är ungefär 16 250 kronor, vilket endast är 50 kronor lägre än männens.
Enligt den sammanställning av skuldsättningen hos unga vuxna som Kronofogden låtit göra är de ökande skuldbeloppen hos framför allt kvinnor starkt kopplad till konsumtion. Att skulderna ökar som de gör är enligt myndigheten ett tecken på ändrade konsumtionsmönster.
– Vi har gått från normen spara nu och köp sedan till köp nu betala sedan. Det är väldigt lätt att handla för pengar man inte har i dag, man behöver inte ens lämna huset, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden.
Större belopp
Antalet skuldsatta i Sverige har blivit färre de senaste tio åren tack vare att ekonomin befunnit sig i högkonjunktur med låg arbetslöshet och låga räntor.
– Däremot är skulderna större vilket kan leda till att det blir tuffare att ta sig ur skuldsättningen och Kronofogdens register. Vi behöver använda tvångsåtgärder för att få skulderna betalda, och det är extra tragiskt när det handlar om unga människor som är på väg in i sitt vuxna liv, säger Davor Vuleta.
Antalet unga med skulder hos Kronofogden är i dag 31 314. För den som skuldsätter sig tidigt i livet kan konsekvenserna bli stora och Davor Vuleta varnar för att handla på kredit, även om det gäller små belopp.
– En tredjedel av de betalningskrav som kommer in till oss är på 800 kronor eller mindre, men de hundralapparna blir snabbt till tusenlappar när räntor och avgifter läggs på. Konsekvenserna blir lika allvarliga oavsett om skulden är på 1 000 kronor eller på 100 000 kronor, säger han.
Gemensamma register
Skulder och betalningsanmärkningar kan leda till löneutmätning och även exkludering från hyresmarknaden och vissa jobb. Det går heller inte att ta lån hos etablerade banker för att lösa skulder, utan många hamnar hos snabblåneföretag med höga räntor och avgifter.
För att komma tillrätta med ungas skuldsättning efterlyser Kronofogden noggrannare kreditprövningar och gemensamma skuld- och kreditregister.
– Kreditgivare behöver kunna se vilka som just beviljats kredit och det ska inte vara möjligt att låna pengar om man inte är kreditvärdig, säger Davor Vuleta.
Rättat: I en tidigare version av artikeln angavs omkastade och missvisande siffror i både grafik och text.