AFC:s stjärnor ska inspirera ungdomar i utsatta områden i Eskilstuna

Allsvenska fotbollsklubben AFC har inlett ett samarbete med Ung fritid för att motivera ungdomar i utsatta områden att tro på en ljusare framtid.

‒Vi vill göra en insats och spelarna tycker det ska bli jättekul, säger Johan Nordin, marknadsansvarig hos AFC.

5 juli 2017 15:22

Initiativet går under namnet AFC Heroes och kommer från klubbens huvudsponsor Sparbanken Rekarne. Det utgår från klubbens CSR-arbete (Corporate social responsibility) där företag och organisationer tar ett socialt ansvar i samhället.

Idén att samarbeta med Ung fritid kom efter Eskilstuna-Kurirens artikel häromveckan om det hyllade arbete som görs av fritidsledare och torgvärdar.

Nu har ett gemensamt program tagits fram där AFC:s spelare ska delta i nattvandringar och andra aktiviteter, bland annat beachhäng och fem-kamp.

‒Vi har gjort en del spontana nedslag i skolor under våren. Nu när det ska bli mer organiserat tycker vi att Ung fritids verksamhet matchar perfekt. Det arbete de gör är i samma tankebanor som vi haft och därför blev en första kontakt kring ett samarbete naturlig, säger Johan Nordin.

De 23 spelarna i truppen är taggade och tycker att det ska bli kul att träffa ungdomar.

‒Flera av dem kommer själva från hårda och tuffa miljöer. Vi har ju spelare från många olika länder, en del av dem har haft en ganska tuff resa genom livet och varit med om mycket elände. Det som är gemensamt är att de haft fotbollen som drivkraft för att ta sig någonstans i livet.

Av den anledningen tror han att många av ungdomarna i Eskilstuna kan relatera till spelarnas bakgrund och låta sig inspireras. Den första aktiviteten i det nya samarbetsprojektet startar redan på torsdag kväll.

‒Då ska vi hänga med Ung fritid och deras mobila team som utgår från Fröslunda. Vi får se vilka spelare som följer med och vart vi kommer att hamna under kvällen.

Lena Sjöberg Rehnholm är avdelningschef på Ung fritid/mötesplatser och hon är mycket positiv till projektet.

‒Det är jättebra att AFC:s spelare kan komma ut och träffa ungdomar som får se och träffa förebilder, som dessutom spelar fotboll på elitnivå, säger hon.

Det övergripande syftet är att skapa så goda uppväxtmiljöer som möjligt för ungdomar och Lena Sjöberg Rehnholm hoppas att samarbetet med AFC ska fortsätta även efter skolstarten i slutet av augusti.

‒ Förhoppningsvis kan AFC hänga på i våra aktiviteter under året. Vi har till exempel öppna idrottshallar under helgerna och då handlar det väldigt mycket om fotboll så det vore väldigt kul om de kunde vara med framöver.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund

Ämnen du kan följa