Eskilstuna Energi och miljö gick under onsdagen ut med information via sms till berörda hushåll om att det kommit in jordbakterier i dricksvattnet i Eskilstuna. Hushållen uppmanas att koka vattnet innan man dricker det.
‒Vi kan inte med hundra procent ange orsaken. Men de ordinarie provtagningarna vi gör har visat på anmärkningar om att vattnet innehåller förhöjda halter av bakterier. Vi utreder orsaken och gör löpande provtagningar för närvarande, säger Admir Ibrisevic som menar att de jobbar efter ett antal olika scenarion.
Koliforma bakterier är en indikation på att vattnet förorenats. Det kan handla om fekal förorening, alltså från till exempel avlopp, eller annan typ av förorening. Enligt VA-chef Admir Ibrisevic finns inget i nuläget som tyder på att det skulle handla om påverkan från avlopp i det här fallet. I stället visar provsvaren i Eskilstuna att det är bakterier från jord och ytvatten som kommit in i systemet.
‒Det är en vanlig typ av jordbakterier och alla som har egna brunnar har säkert den här typen av bakterier i sitt vatten i mycket större mängd. Jag vill poängtera att gränserna för de kvalitetsnormer vi jobbar med för allmän förbrukning är väldigt stränga och det är det vi förhåller oss till. Nu ska vi komma överens om vilka åtgärder som ska vidtas på kort sikt och på lång sikt, säger Admir Ibrisevic.
Enligt honom pågår tekniska åtgärder under torsdagen i form av spolning i ledningarna. Det kan orsaka missfärgningar av vattnet och om så är fallet bör man spola kranvattnet tills det klarnar innan man följer kokningsrekommendationerna. Hushållen i markerade områden (se karta) ska koka vattnet så att tydliga bubblor syns. Därefter går det bra att dricka vattnet och använda det till matlagning.
Eskilstuna energi och miljö kan fortfarande inte uppge någon tidpunkt för när dricksvattenkvalitén är helt återställd.
‒Vi ska se vilka andra åtgärder som kan vara nödvändiga att sätta in för att snabba på processen. Men det är inget vi har fattat beslut om i det här läget. Vi jobbar så snabbt vi kan för att återställa kvaliteten. Det här är inget man kan åtgärda på ett par dygn.
‒Kokningsrekommendationerna gäller tills vidare, säger Admir Ibrisevic.
Enligt en prognos på torsdagen kan det ta två till tre veckor innan vattenkvaliteten
Enligt den karta som Eskilstuna Energi och miljö skickat ut över drabbade områden centrala, norra och östra delen av kommunen. Ett antal områden söder om centrala staden är undantagna.
[facebook url="https://www.facebook.com/Energi.miljo/posts/1856789017684104" width="auto"]
Hur många hushåll berörs av detta?
‒Det är svårt att exakt bedöma hur många hushåll det rör sig om men vi måste ta det säkra före det osäkra och rekommenderar därför alla i de områden som finns på kartan att följa rekommendationerna om att koka vattnet.
Kommer ni ställa ut tankbilar?
‒Inte generellt men vi diskuterar med kommunen om hur vi ska göra med skolor och äldreboenden.
Är det hälsovådligt att dricka vattnet just nu?
‒Som sagt, det är anmärkningar på vattnet och på vissa ställen är det otjänligt så följ rekommendationerna om att koka vattnet.
Vad gör ni nu?
‒Vi vidtar alla åtgärder för att sanera det hela. Vi har spolat nätet på så många ställen som möjligt för att bli av med bakterien och tagit prover. Svaren får vi i morgon, säger Admir Ibrisevic.
Vad man ska göra eller tänka på om man har druckit det förorenade vattnet är i nuläget oklart men Admir Ibrisevic rekommenderar att man vänder sig till vårdcentralen eller sin läkare om man känner någon typ av symptom.
Ulf Lindstrand är miljöchef på Eskilstuna kommun där fokus är att se till att alla enheter är informerade om vad som ska göras.
‒Vi har säkerställt så att informationen har gått fram, det berör främst verksamheter där man sköljer i vatten eller dricker vattnet. Gränsvärdet för kommunalt vatten ligger tio gånger högre än för privat brunn, men vi tar detta på största allvar, säger Ulf Lindstrand.
‒Vi känner att det inte är någon ko på isen, det viktigaste är att hålla informationen uppdaterad på kommunens och Eskilstuna energi och miljös hemsidor, säger Ulf Lindstrand.
Under torsdagen har en stab på kommunen satt sig i möte för att komma överens om hur de ska handla framöver. De ser till att skolor, förskolor och äldreboenden i kommunen har rutiner för hur de ska hantera vattensituationen.
‒Det handlar ju inte bara om vattnet man dricker utan även om det man behandlar maten med, som när man sköljer grönsaker. Men också kaffeautomater som inte går upp i temperatur, säger LIndstrand.
På Smittskydd Sörmland, en enhet inom landstinget som har till uppgift att förebygga och minska spridning av smittsamma sjukdomar, är man heller inte redo att ge någon rekommendation.
‒Allt beror på vilka bakterier man har fått i sig. Alla miljöbakterier är inte direkt sjukdomsframkallande men får man i sig en större mängd så gissar jag att man kan bli dålig i magen, men att det är övergående. Om det som har läckt in är förorenat av djur eller människa så kan det vara sjukdomsframkallande. Det går alltså inte att generellt säga att det inte är farligt, för det beror på, säger man från Smittskydd Sörmland.
Uppmaningen till hushållen är alltså att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. Är vattnet missfärgat bör man spola tills det klarnar innan man lyder kokningsrekommentationerna.
Vattnet ska kokas i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas. Häll upp det kokta dricksvattnet i en väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Kocken Marielle Jakobsson på Åbackens vård- och omsorgsboende i Eskilstuna fick informationen om bakterier i dricksvattnet via nyheterna. I Åbackens restaurangkök har redan all mat förberetts inför kvällen.
‒Vi har redan kokat det som använts i maten. Nu får vi koka allt dricksvatten också och ställa in i dunkar i kylen, säger hon.
Provsvaren på kommunens vatten väntas komma under torsdagseftermiddagen.