Brist på bröstmjölk till för tidigt födda – nu efterlyser Mälarsjukhuset donatorer

Det råder brist på donerad bröstmjölk på neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset. Nu har man gått ut med en efterlysning för att hitta fler donatorer.

4 januari 2019 13:59

"Vi har stort behov av bröstmjölk till våra för tidigt födda barn som vårdas på neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Vi behöver därför donatorer som kan dela med sig av den livsviktiga bröstmjölken."

I ett inlägg på Landstinget Sörmlands Facebooksida efterlyser neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset mammor som kan donera bröstmjölk.

– Vi har behov av donatormjölk just nu för att vi har brist i våra förråd, säger Jenny Lindell, vårdenhetschef på neonatalavdelningen, och fortsätter:

Hur akut är läget?

– Just nu behöver vi verkligen fylla på med donatorer för att vi har många små som behöver donatormjölk. Det är ett behov som svänger väldigt snabbt beroende på om vi har många små barn, säger Jenny Lindell.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbS9wbHVnaW5zL3Bvc3QucGhwP2hyZWY9aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZmFjZWJvb2suY29tJTJGcmVnaW9uc29ybWxhbmQlMkZwb3N0cyUyRjI1MTI3NDAxNDIwODgyMjcmd2lkdGg9MTAwJSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iNjEzIiBzdHlsZT0iYm9yZGVyOm5vbmU7b3ZlcmZsb3c6aGlkZGVuIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3dUcmFuc3BhcmVuY3k9InRydWUiIGFsbG93PSJlbmNyeXB0ZWQtbWVkaWEiPjwvaWZyYW1lPg=="]

Det är endast under de första tre månaderna efter födseln som bröstmjölken är lämplig för donation, berättar Jenny Lindell. Efter tre månader passar mjölken mer mogna barn.

– Det är en väldigt kort period i sin amning som man kan donera mjölk till oss. Vi är egentligen i ständigt behov av att få nya donatorer.

En annan faktor som gör det svårt att kunna ha ett stadigt lager är mjölkens hållbarhet.

– Vi kan bara spara mjölk i sex månader i frys, säger Jenny Lindell.

Vilka kan vara i behov av donerad mjölk?

– Det kan vara för att ett barn är väldigt för tidigt född och mamman själv inte har fått i gång sin mjölkproduktion. Eller att mamman inte har tillräckligt med mjölkproduktion och att barnet är i behov av just donatormjölk och inte ersättningar som det annars finns.

Vilka är det ni söker som donatorer?

– Ammande mödrar som under sina första tre månader efter man har fött barn har överproduktion av mjölk är välkomna att kontakta oss.

Hur blir man donator?

– Man kan säga att det är samma kontroll ungefär som när man blir blodgivare. Man får börja med att ringa hit först. Det vi börjar med är att ta blodprover på mamman. Sedan tar vi också en odling på bröstmjölken för att se att den inte innehåller bakterier som kan vara skadliga för barnen.

Neonatalavdelningens efterlysning

Så här skriver neonatalavdelningen i inlägget där de efterlyser fler donatorer av bröstmjölk:

Vi har stort behov av bröstmjölk till våra för tidigt födda barn som vårdas på neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Vi behöver därför donatorer som kan dela med sig av den livsviktiga bröstmjölken. Donerad mjölk behövs ibland innan mammans egen mjölkproduktion kommit igång. Det händer också att nyfödda behöver mer bröstmjölk än vad mamman själv kan producera, en donator är i dessa lägen barnens räddare.

Om du har mer mjölk än vad du själv behöver till ditt barn så kan du donera till oss till och med tre månader efter din förlossning. Ersättning utgår med 250 kronor litern.

Vill du hjälpa oss? Hör av dig till neonatalavdelningen på 016-10 45 46

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa