Byggstart för lägenheter i unikt läge

Precis invid Eskilstunaån har bygget av 19 nya lägenheter startat med planerad inflyttning under 2019. Det är inte det största pågående byggprojektet i stan men läget på Köpmangatan gör det unikt.

‒Det kommer att bli en fröjd både för de som ska bo här och de som promenerar förbi, säger byggherren Torsten Scholle.

12 september 2017 04:06

Marken har sanerats, de arkeologiska undersökningarna är avklarade och försäljningen har startat.

‒Det är en fantasiskt skön känsla att vi äntligen kommit gång, säger Torsten Scholle som driver projektet som byggherre tillsammans med dottern, fastighetsutvecklaren Helene Encrantz.

Det var för tre år sedan som de lade fram de första planerna på att omvandla det dåvarande kontorshotellet Helekopterhuset till bostadsrätter. Bygglov beviljades av stadsbyggnadsnämnden redan i november 2015 men överklagades av boende på andra sidan Köpmangatan som inte ville få sin å-utsikt förstörd. Efter en rad turer i olika instanser avgjordes ärendet slutligen i juni i år när mark- och miljödomstolen gav klartecken för bygget.

‒Jag kan förstå de som får sämre utsikt men jag skulle säga att de bostäder vi bygger är något positivt för alla andra. Jag tycker att vi gör Eskilstuna en tjänst som bevarar det befintliga gamla industrihuset och bygger nya vackra hus i den här fina miljön, säger Torsten Scholle.

Den gamla industribyggnaden kommer att inrymma 13 lägenheter i olika rumsstorlekar på 54 – 123 kvadratmeter. Intill denna tillkommer två nybyggnationer. Närmast ån byggs ett lågt enplanshus med två mindre lägenheter och ovanför det en radhusbyggnad med fyra femrumslägenheter på 149 kvadrat. De två nybyggena ska ges en modern utformning som hämtar inspiration från den gamla industrimiljön, i färgsättning och materialval.

De ursprungliga byggplanerna möttes till en början av en del kritik från stadsantikvarien.

‒Vi har justerat allt efter de synpunkter vi fick. Bland annat gäller det balkongerna som nu byggs i glas i stället för smide, säger Torsten Scholle.

Försäljningen av lägenheterna startade för några veckor sedan och intresset är stort.

‒Folk har stått i kö och förra veckan hade vi öppet hus. Åtta lägenheter är redan sålda.

Samtliga lägenheter har uteplats, balkong eller terrass. Det attraktiva läget och de krav som ställts på utformningen gör att prisbilden är hög.

‒Ja, de är inte så billiga. Det är samma pris som lägenheterna som byggs i Kanonhuset har. Men det kostar att bygga med bra kvalitet. Och läget med solsidan av ån är ju helt fantastiskt. Det ligger mitt i centrum men är ändå avskiljt. Det kommer att bli så vackert och en fröjd både för de som ska bo här men också för alla Eskilstunabor som promenerar förbi.

Brf Svärdsliljan 1

På fastigheten Svärdsliljan 1 byggs 19 bostadsrättslägenheter. Priserna varierar från 2,4 – 6,05 miljoner kronor.

Byggherre och fastighetsutvecklare: Torsten Scholle och Helene Encrantz.

Totalentreprenör: Ellfolk Bygg AB.

Arkitekt: Tovatt Architects and Planners AB (som också ritade brf Messingen på Drottninggatan/Kungsgatan).

Fastighetens historia: I den gamla industribyggnaden på Köpmangatan som nu omvandlas till lägenheter tillverkades under tidigt 1900-tal läskedrycker och svagdricka. Därefter huserade låsfirman Möbellås i lokalerna. Under 30-talet byggdes huset och höjdes med ett våningsplan. Under 2000-talet har byggnaden inrymt kontorshotell känt under namnet Helekopterhuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!