Carl, 8, bakar för världens barn

Hemma i köket på Borgvägen bakar åttaårige Carl Skyttman pepparkakor för världens barn. På söndag bjuder han in till sitt tredje adventsmingel för välgörenhet.

‒Jag tänker att om fler hör om det här så kanske de också vill göra något, så det blir bättre och bättre och bättre.

30 november 2017 17:18

Idén föddes för två år sedan, när den då sexårige Carl och hans klasskamrater fick lära sig om Världens barn i skolan, British Junior.

‒Jag såg filmer om hur barn bodde och hade det i andra länder så då ville jag hjälpa dem, berättar Carl medan han stansar ut pepparkakshjärtan och snurrar lussebullar. Han har fått fin snits, så här det tredje året.

Carl ville först samla in pengar genom att sälja glögg och pepparkakor på gatan hemma på Borgvägen, men mamma Anna-Karin Skyttman Barrögård och pappa Benny Skyttman tyckte det var klokare att organisera det lite mer. De föreslog i stället ett adventsmingel, i Carls och välgörenhetens anda.

Så blev det och grannar och vänner gav 350 kronor till Radiohjälpens insamling Världens barn.

I fjol var Carl bestämd. Han ville dels bjuda in fler, dels göra insamlingen mer synlig för omgivningen. Minglet flyttade då ut på altanen vid familjens hus och grannar, vänner och släktingar bjöds in via föräldrarnas Facebooksidor. Kvällen och några senare bidrag från folk som inte kunde komma gav totalt nästan 3 000 kronor!

I år är konceptet det samma. På söndag 16:00-18:00 dukar Carl med familj – mormor och gammelfarmor bakar också – fram saffransbullar, pepparkakor och glögg med en mysig eldstad, halmbalar att sitta på och julmusik. Lussebullarna är fler, runt 80, och insamlingsmålet höjt.

‒Vi hoppas vi på 4 000 kronor. Det har redan kommit in över 700 kronor från såna som inte kan komma på söndag, berättar en glad och tacksam Carl.

Insamlingen sker dels via vanliga skrammelbössor, dels digitalt via Världens barns hemsida.

En lite speciell gäst på Carls insamlingsmingel på söndag är Världens barns biträdande kampanjledare, Eskilstunabon Göran Klingensjö.

‒Det här är helt otroligt! utbrister Göran. Det är det gulligaste vi i Världens barn vet, när sådant här inte kommer från vuxnas ansträngningar, utan får växa hos barnen själva och i den aktivitet de skapar.

Förutom ett varmt tack kommer Carl även att få ett alldeles särskilt diplom av Världens barn.

‒När någon gör något så här extra fint, då måste även vi bjuda till ordenligt, säger Göran Klingensjö.

Carl är förväntansfull och lite nervös inför söndagen. Det är en stor dag. Så stor att han har lite svårt att säga om han längtar mest till den eller till julafton.

Att pengarna till Världens barn gör skillnad är klart. Bidragen går till barn som exempelvis förlorat sina föräldrar i hiv, barn som sålts som slavar, barn på flykt och rehabilitering av barn med funktionsnedsättning.

Hur känns det om du tänker på att din insamling kanske uppfyller några utsatta barns högsta önskan?

‒Det känns ganska bra! Några barn kan få det lite bättre i sina liv.

Önskar du dig själv något särskilt just nu?

‒Hmm... En sån där helikopter med fyra propellrar. Som en drönare med ett snöre som kan lyfta saker.

Och så att det kommer många och givmilda besökare på söndag, så klart.

Världens barn

Carls insamling: https://start.varldensbarn.se/carls-insamling-och-adventsmingel/

Världens Barn är en insamling via Radiohjälpen, i samverkan med organisationer och projekt i Sverige och världen över. Bidragen kommer från radiolyssnare och tevetittare, företag, skolor och föreningar.

Världens barn har en årlig insamlingsvecka med gala i SVT, men tar emot bidrag året om. Sedan starten 1997 har man samlat in över 1,4 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Wallin