D. Carnegie: "Vi har inga kommentarer"

Närmare 2000 lägenheter i Eskilstuna och strax över 400 i Strängnäs. D. Carnegie har renovering och höjning av standard som affärsidé – och det ger klirr i kassan. Och ännu är endast omkring tio procent av deras lägenheter renoverade i Eskilstuna och Strängnäs.

7 november 2017 04:05

"Lägenheten är målade i ljus kulör och parkett ligger i samtliga rum förutom i kök och hall där ett tåligare laminatgolv ligger. Köket med vita köksluckor och bänkskiva i sten. Glaskeramikhäll och varmluftsugn. Badrummet har vitt kakel och gråsvart klinkersgolv."

Beskrivningen gäller en nyrenoverad lägenhet i D. Carnegies bestånd i Eskilstuna. Det är en tvårummare på 68 kvadratmeter i miljonprogramsområdet Årby i Eskilstuna. Hyran? 8 279 kronor.

I Eskilstuna har D. Carnegie 1 966 lägenheter. Av dessa är elva procent renoverade. Av företagets 411 lägenheter i Strängnäs är sju procent renoverat.

På sin hemsida skriver hyresvärden D. Carnegie om sina renoveringar.

"D. Carnegie & Co gör inte som alla andra – istället för att evakuera och renovera hela trapphus eller fastigheter, renoveras lägenhet för lägenhet i takt med den naturliga omflyttningen. Det vill säga att när någon lämnar sin lägenhet renoveras den och erbjuds den interna kön."

Vi ringer upp Björn Sundberg som är kommunikationschef för att få D. Carnegies bild av renoveringarna och för att de ska få bemöta den kritik som hyresgästföreningen kommer med. Han ber att få frågorna mejlade till sig.

Den första frågan gäller renoveringarna:

Hur kommer det sig att ni valt att göra på det här sättet?

Sedan följer ett antal frågor om den kritik som förts fram:

Hyresgästföreningen kallar det för en onödig lyxrenovering. Hur ser du på den beskrivningen?

Vi har varit i kontakt med hyresgäster som visat upp fräscha, fullt fungerande men kanske lite omoderna lägenheter. Varför behöver dessa renoveras?

Hur ser ni på den hyreshöjning ni gör?

Om man är ensamstående pensionär och vill flytta in i en av era lägenheter nu. Hur ska man göra för att ha råd?

Björn Sundberg återkommer via mejl:

"Hej, och tack för dina frågor. Vi har inga kommentarer och avstår att svara på dem i nuläget. Om det skulle förändras så ber vi att få återkomma. Med vänlig hälsning! Björn Sundberg, kommunikationschef."

För att ändå få en bild av hur D. Carnegie resonerar vänder vi oss till beskrivningar som finns i företagets rapporter.

"Hyresnivåerna är generellt sett låga i miljonprogrammen. Därmed är potentialen betydande för höjda hyror efter renovering. Genom upprustning minskar även underhållskostnaderna med betydande belopp. Renoveringarna får inte bara en positiv inverkan på kassaflödet, utan medför även ökningar av värdet på fastigheterna."

Och så här beskriver D. Carnegie sig själva:

"Låg risk – hög avkastning"

LÄS MER ► Bolagets mål är att alla förvärvade lägenheter ska renoveras inom en tioårsperiod

Ta en tur i en nyrenoverad lägenhet

Här kan du göra en rundvandring i 360 grader i en av D. Carnegies nyrenoverade lägenheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa