De kämpar för att bygga en av Sveriges största ramper

Ett gäng skejtare i Eskilstuna tröttnade på att det finns få bra ställen att åka på i Eskilstuna. De tog saken i egna händer och började bygga en av Sveriges största ramper. Men pengarna för att slutföra bygget saknas.

6 augusti 2017 14:05

– Vi ville göra något i stället för att bara fortsätta gå och gnälla, säger Rickard Hellfors, ordförande i Eskilstuna Skateboardförening.

Han sitter på huk i skuggan av den halvfärdiga rampen i skydd för solen. Rampen är 10 meter bred, 16 meter lång och har en högsta fallhöjd på 1,7 meter. Det vill säga mycket större än rampen i Folkets park i skejtmeckat Malmö till exempel.

– Det kommer bli en av Sveriges bästa, säger Rickard Hellfors.

Egentligen är den mer än halvfärdig. Enligt Rickard Hellfors saknas ungefär två arbetsdagar för att få den klar. Det främsta arbetet som kvarstår är att fästa plywoodskivorna över reglarna för att rampen ska bli åkbar.

Eskilstuna Skateboardförening startade i september förra året. Några Eskilstunaskejtare tyckte att de skejtplatser som finns i stan är mer anpassade för inlinesåkare, som åker fortare, hoppar högre och klarar tvärare svängar, än för skejtare.

– Vi rör oss annorlunda. Inlinesåkare tycker inte det är kul att åka på ställen som vi åker på och tvärtom, säger Joel Eliasson.

– Och så använder de så mycket vax, säger Irma Svensson.

Vilket gör underlaget, i exempelvis inomhushallen Zero one six, halt och svårt att åka skateboard på, utvecklar Joel Eliasson.

Föreningen ville sätta Eskilstuna på skejtkartan. De diskuterade vad som var en lämplig satsning och kom fram till en riktigt bred och stor ramp. Förhoppningen är att locka skejtare till Eskilstuna, göra steget för dem som vill börja lite mindre och att Eskilstunas skejtare ska stanna kvar och inte söka sig till andra städer, som många äldre skejtare från Eskilstuna gör, enligt Rickard Hellfors.

– Många flyr Eskilstuna och tar bilen och åker någon annanstans. Det finns ett behov för skejtare som inte syns, säger han.

De pengar som föreningen hittills har fått in till rampbygget har kommit från sponsorer och stiftelser och två snickare, med skejtintresse, har arbetat ideellt med att konstruera den. Men rampen har kostat mer än planerat. Pengarna är slut och när rampen kan stå klar går inte att säga. Rickard Hellfors räknar med att det krävs mellan 40- och 50 000 kronor för att färdigställa den och han försöker lägga ut krokar till nya sponsorer.

– Vi har inte gett upp. Förhoppningen är att bli klara under augustimånad. Om vi får sikta högt, säger Rickard Hellfors.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson

Ämnen du kan följa