Efter fylleslaget på hotellet: Mensas ordförande kallar medlemmar för "jävla idioter"

Efterfesten spårade ur rejält när Mensa, föreningen för människor med hög IQ, träffades i Eskilstuna i helgen. Polisen fick avbryta firandet på stadshotellet. Nu kallar Mensa Sveriges ordförande Monika Orski de stökiga genierna för "jävla idioter".

28 maj 2017 15:39

Under helgen har några hundra medlemmar i Mensa Sverige haft sin årliga årsträff på Elite stadshotell i Eskilstuna.

Trivselträffar, spelkvällar och seminarier har stått på programmet som löpt parallellt med vårfestivalen.

Men avslutningen den sista kvällen blev mycket blöt för några av deltagarna. Till slut blev de så högljudda och stökiga att hotellpersonalen fick kalla på polis.

‒De festade ute i korridorerna på hotellet och det får man inte göra hos oss. Personalen kände sig tvungna att kalla in Securitas som vi har avtal med och Securitas valde att kalla in polisen, säger Annika Åkerblad som är hotelldirektör på Elite stadshotell i Eskilstuna.

Enligt de uppgifter Eskilstuna-Kuriren fått ska Mensamedlemmarna ha druckit medhavd sprit i korridorerna, tagit sig in i ett låst konferensrum, klättrat upp på taket och avslutat med att spela på ett trumset klockan fyra på morgonen.

Ordföranden Monika Orski skriver i den slutna Facebookgrupp, som skapats för årsträffen, att hon är mycket besviken på de medlemmar som misskötte sig: "Sällan har jag skämts så över Mensa Sverige /.../framförallt är det ETT BEMÖTANDE SOM GJORDE ATT HOTELLPERSONAL KÄNDE SIG SÅ OTRYGG I SITUATIONEN ATT DE BEHÖVDE TILLKALLA POLIS" skrev hon tidigt på söndagsmorgonen i gruppen och fortsätter med orden "Ni är en skam, och förtjänar inga bättre skällsord än jävla idioter".

I meddelandet skriver hon också att hon bett hotellet om ursäkt å föreningens vägnar.

Eskilstuna-Kuriren har utan framgång försökt nå Monika Orski för en kommentar.

Pär Wikström, som leder den lokala Mensaföreningen i Eskilstuna, säger att det som hände inte hade något med föreningens egentliga årsträff att göra.

‒Det här gjordes av människor som bodde på hotellet. Men föreningen har inte hyrt några hotellrum åt någon, säger Pär Wikström.

Polisen bekräftar att man var på plats på stadshotellet tidigt på söndagsmorgonen.

‒Vi hade en polispatrull där som gick runt och pratade med dem och sedan lugnade de ner sig. Det behövdes aldrig göras några ingripanden mot någon, säger vakthavande polisbefäl Mikael Ericson.

Detta är Mensa

Mensa är en förening som endast är öppen för människor som klarat IQ-testet WAIS/Wechsler med minst 131 poäng. Det klarar mindre än två procent av Sveriges befolkning. IQ-snittet ligger på 100 och totalt har Mensa Sverige cirka 6000 medlemmar, enligt sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle