Erik Björklid fick personligt tack av riksantikvarien

Riksantikvarieämbetets generaldirektör, riksantikvarie Lars Amréus, hyllar runstensfinnaren Erik Björklid.

31 mars 2018 07:03

Under fredagseftermiddagen kontaktade Riksantikvarieämbetet Eskilstuna-Kuriren. Orsaken var den funna runstenen som Erik Björklid upptäckte vid Stora Tidö, längs Mälarvägen. Nu ville myndigheten som ansvarar för rikets kulturarv ha kontakt med hjälten.

Några timmar senare anlände en bukett blommor och en personlig hälsning till Björklids hem.

Trots att försvunna runstenar påträffas då och då ville riksantikvarie Lars Amréus göra något extra den här gången.

– Fyndet som Erik Björklid gjorde är verkligen spektakulärt. Det är mycket ovanligt att hela, tidigare okända eller försvunna runstenar påträffas. Men det är framför allt sättet som upptäckten gjordes på som imponerar på mig. Erik har verkligen haft ögonen med sig och gjort kulturmiljöarbetet och runforskningen en stor tjänst och för det ska han ha ett stort tack, säger Lars Amréus, som har en önskan om stenens framtid.

– Förhoppningsvis kan man ordna med en fin placering och skyltning av stenen så att alla kan ta del av detta historiska minnesmärke, säger han.

För Erik Björklid har veckan varit lite omtumlande. Först omskriven i Eskilstuna-Kuriren, därpå i mängder av andra svenska, och utländska, medier samt tv och radio.

– Det var en fin hälsning. Det står: Ditt nyfikna och föredömliga agerande ledde till ett runfynd av sällan skådat slag. För det vill jag framföra mitt och Riksantikvarieämbetet varma tack.

En bra vecka helt enkelt?

– Ja, det är jätteroligt. Det blev lite större än jag hade tänkt. Och det blir fantastiskt när de ställer upp runstenen. Nu har jag sett hela och den är enorm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa