Det var Eskilstuna kommunföretag som hösten 2017 reagerade på den ersättning Per Johnsson begärde för förlorad arbetsinkomst.
När ordföranden Lars Andersson (S) skulle attestera hans blankett för förlorad arbetsinkomst efter mötet reagerade han på att Per Johnsson begärde ersättning för fler timmar än vad som är normalt.
‒Han förklarade då att han jobbade i Stockholm, och det tyckte jag var en acceptabel förklaring, säger Lars Andersson.
Men misstankarna fanns kvar. En kontroll av det företag Per Johnsson hade uppgett som arbetsgivare visade sig inte ha några anställda, berättar Lars Andersson. Skillnaden mellan den inkomst Per Johnsson hade angett och det som framkom av deklarationen ansågs också märklig.
‒Eftersom vi tänkte att våra misstankar kunde vara felaktiga gick jag direkt till politikern och frågade, säger Lars Andersson. Han svarade då att det var rätt och att allting var juste.
Kommunen har anlitat en extern konsult som utrett ersättningen för förlorad arbetsinkomst. Konsulten har kommit fram till att Per Johnsson sannolikt har begärt "för mycket i ersättning i förhållande till sin årsinkomst".
‒Utifrån det förbereder vi nu en polisanmälan, säger administrativa direktören Lena Lundberg.
Hon menar att kommunen har bra rutiner för arvodesutbetalningar, bland annat ska de förtroendevalda lämna in intyg från arbetsgivare.
‒Det är väl alltid så att det går att utnyttja systemet om man nu vill. Sedan kan jag inte säga om den här personen har gjort det. Det är upp till polisen.
Om fler kan ha lämnat felaktiga uppgifter vill inte Lena Lundberg kommentera, några kontroller har inte gjorts vad hon känner till.
‒Mycket bygger på förtroende, särskilt när det gäller förtroendevalda. Men man kan aldrig utesluta att det finns människor som vill fuska.
Kommunen kommer nu att se över och förbättra sina rutiner.
Konsulten har föreslagit att intyget från arbetsgivare ska innehålla personnummer på uppgiftslämnaren. Intyget bör också ange månads- eller timlön i stället begärda avdraget per timme.
Dessutom bör årliga, slumpmässiga stickprov på fem procent av de förtroendevalda göras, föreslår konsulten, som också tycker att samtliga intyg bör uppdateras inför varje nytt budgetår.