Det är inte konstigt att gräsmattor och hagmarker gulnar, att en del träd får höstskrud i förtid eller att vi uppmanas hushålla med vattnet. Inte heller att lantbrukare är oroade.
Eskilstuna har nämligen fått extremt lite nederbörd i år – bara 134 millimeter fram till sista juli. Det är minst i landet, både sett till faktiskt mängd och i förhållande till det normala. Bara Eskilstuna i hela Sverige fick så lite nederbörd som hälften av det normala.
Näst minst nederbörd under året har Fårösund fått med 136 millimeter, följt av Adelsö med 144 millimeter.
‒Om inte hösten kommer med ordentliga regnväder kan det bli besvärligt, säger Sverker Hellström.
Sett till enbart juli har det varit ovanligt torrt i hela Mälardalen och i Östergötland. Här har bara en fjärdedel av de normala regnmängderna kommit. I norra Sverige och i landets sydligaste delar har det däremot regnat mer än normalt.
De låga nederbördsmängderna har påverkat vattennivån i våra sjöar. Hjälmaren har rekordlågt vatten just nu. Medelnivån under juli var enligt SMHI 24 centimeter under vad som är normalt under månaden.
Hjälmarens vattennivå mäts i meter över havet. 1 juli låg den på 21,67 meter. 20 juli tangerades den lägst uppmätta vattennivå under juli sedan 1988 – 21,59 meter. Och vattnet har bara fortsatt att sjunka. 3 augusti uppmättes en nivå på 21,53 meter över havet.
Else-Marie Wingqvist är hydrolog på SMHI.
‒Det har varit väldigt lite nederbörd under några år och det påverkar vattennivåerna, säger hon.
Några decimeter lägre vattennivå låter kanske inte så mycket, men på låglänta stränder kan det innebära att vattenlinjen flyttas ut flera meter.
‒Lågt vatten kan göra det besvärligt för båtar att ta sig fram, säger Else-Marie Wingqvist.
‒Men jag tror inte växt- och djurliv påverkas i så stor grad, för det är fortfarande mycket vatten i sjön.
I Mälaren märks inte torkan i samma utsträckning som i Hjälmaren. Vattennivån i juli i år var bara några centimeter lägre än vad som är normalt för månaden.