Eskilstunanazist fälls för hets mot folkgrupp

Den 36-årige nazist från Eskilstuna som stått åtalad för hets mot folkgrupp efter en selfie där han bär hakkorströja fälls för brottet. Mannen polisanmäldes av föreningen Juridikfronten, som även ligger bakom anmälan mot den högerextrema uthängningssajten Gangrape Sweden.

3 november 2017 21:24

Det var i september förra året som 36-åringen laddade upp selfien som profilbild på sajten VK, den ryskspråkiga motsvarigheten till Facebook. På bilden, som är tagen på Fröslundadagen i Eskilstuna, bär han en tröja där en örn bär upp en krans med ett hakkors i.

36-åringen polisanmäldes av Juridikfronten. Det är en förening som arbetar mot näthat, bland annat genom att polisanmäla personer som man uppfattar gör sig skyldiga till brott på nätet.

Juridikfronten ligger bland annat bakom den polisanmälan som nyligen gjordes mot sajten Gangrape Sweden och Nordiska motståndsrörelsens propagandaorgan Nordfront, efter att ett sökbart register med över 80 000 brottsdömda personer lagts ut på nätet. Något som tidningen Tidigare poliser och IT-experter bekämpar hatbrott på nätet

36-åringen har länge varit öppen med sina nazistsympatier. Han är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, och var tidigare även aktiv i det främlingsfientliga medborgargardet Soldiers of Odin.

Domen mot 36-åringen omfattar förutom hets mot folkgrupp även ett ringa narkotikabrott. I somras togs han med en mindre mängd cannabis på sig. Det brottet har han erkänt.

Fotnot: VK är inte lika stort som Facebook, men är ändå ett mycket stort socialt medium. Sajten uppges ha närmare en halv miljard registrerade användare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Holmberg

Ämnen du kan följa