Färre unga kriminella i Eskilstuna

De unga livsstilskriminella som rör sig i Eskilstuna och som socialtjänsten kartlagt är färre än i våras. Vissa har fått jobb och en del har blivit tagna av polisen.

– Det har varit en lugn sommar, säger Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna.

19 juli 2017 07:03

I våras meddelade kommunen att de skulle starta en exitverksamhet för unga livsstilskriminella. Kortfattat går projektet, som beräknas starta under 2017, ut på att få unga gängledare att välja bort kriminalitet och i stället komma in i arbetslivet och skolan.

– Vi håller på att ta fram metoder. Det är ett nytt arbetssätt vi tittar på från USA och det ska utvärderas på Malmö högskola. Det är viktigt att få det rätt från början, säger Mehmed Hasanbegovic.

Trots att verksamheten ännu inte dragit i gång har det, enligt Mehmed Hasanbegovic, varit lugnare i Eskilstuna sedan i våras då bland annat stadsdelen Lagersberg skakades av upprepade oroligheter. Under en vecka blev en buss beskjuten med luftvapen, en polisbil vandaliserad och polisen attackerad med stenar under ett upplopp där flera fönsterrutor på Lagersbergsskolan krossades.

– En del av de här människorna som har ställt till det har fått sysselsättning och en del är frihetsberövade, säger Mehmed Hasanbegovic.

– Så det är inte akut men det är klart att det är en målsättning att ha projektet igång så fort som möjligt, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!