Folkestabor stämmer kommunen: "Är det här lagligt?"

I början av november beslutade Eskilstuna kommun att de tomma husen i Folkesta ska rivas. Nu stämmer de kvarvarande Folkestaborna kommunen på 600 000 kronor.

3 december 2018 16:05

Under 2011 och 2012 köpte kommunen loss 26 av de 29 husen i Folkesta. I början av november beslutade kommunstyrelsen att de tomma husen ska rivas till en beräknad kostnad av 15 miljoner kronor.

Nu svarar Folkestaborna på kommunens beslut. Tillsammans med Fredrik Bergman, jurist och chef för stiftelsen Centrum för Rättvisa, överlämnade de under måndagsförmiddagen en stämningsansökan till Eskilstuna tingsrätt.

– De har levt i ovisshet i snart tio år och nu får de beskedet att deras bostadsområde ska jämnas med marken. Nu är det slutpratat, nu blir det rättslig prövning, säger Fredrik Bergman, jurist och chef på Centrum för Rättvisa, och fortsätter:

– De vill ha ett klart besked om det som kommunen gjort mot dem – är det här lagligt eller inte?

Tillsammans stämmer Folkestaborna kommunen på 600 000 kronor.

– Summan är inte avgörande i det här. Det är principen. Vi har inget annat val nu när de kommer med sitt rivningsbeslut. Att de ska riva vår by. Det gör det ohållbart för oss, säger Peter "Perka" Andersson.

För Folkestaborna kvarstår kravet att planerna på ett industriområde skrotas helt.

– Det blev så definitivt när beskedet kom. Jag försökte tänka mig in i hur det ska se ut när husen är borta. Ska de ta bort all växtlighet och förstöra hela området? Vi vill att de backar, säger Else-Brith Värlander.

I väntan på domstolsprövningen hoppas de boende och deras juridiska ombud att kommunen ska avvakta med rivningarna.

– Det vore märkligt om man rev innan man vet om det är lagligt, säger Fredrik Bergman.

Under hösten har Centrum för Rättvisa varit i kontakt med alla tidigare Folkestabor och många av dem kommer att höras i samband med rättsprocessen.

– Det har varit i princip identiska berättelser. Kommunen pressade dem. Det var inga frivilliga försäljningar. De såg inget annat alternativ än att sälja och flytta, och så ska det inte gå till.

Enligt Fredrik Bergman är fallet principiellt viktigt och av intresse för alla fastighetsägare i hela landet.

– Det är unikt. Kommunen har spenderat över 50 miljoner av Eskilstunas skattepengar på ett projekt som går ut på att tvinga bort människor från sina hem. Det är ett missbruk av kommunens maktbefogenheter, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt för alla fastighetsägare i Sverige att man får ett klart besked. Grundlagen är tydlig. Kommunen måste ha ett tydligt samhällsintresse för att få tvinga människor från sina hem, det har de inte haft i det här fallet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa