Nyforsbor efter upploppet: "Det har gått för långt"

Dagen efter upploppet är stämningen lugn i Nyfors. Men de Nyforsbor som tidningen pratar med är uppgivna på att inget händer och trötta på ungdomar som skapar oroligheter i stadsdelen.

‒Det börjar likna Texas här, rena vilda västern, säger en man som vill vara anonym.

13 januari 2018 06:06

När tidningen är på plats utanför fritidsgården dagen efter upploppet är det lugnt som vilken söndag som helst. Några direkta spår efter händelsen finns inte, förutom spridda rester av förbrukade fyrverkeripjäser.

De vi pratar med verkar uppgivna snarare än upprörda.

‒Det har varit lugnt här under en ganska lång tid men det går i vågor. Jag tycker det vore lika bra att stänga fritidsgården, det är mycket knarkförsäljning utanför och det kanske skulle försvinna om man stänger gården, säger en man som inte vill ha sitt namn med i tidningen.

Under lördagskvällen samlades 10-15 ungdomar runt fritidsgården i Nyfors. En raket kastades in i fritidsgården som rökfylldes och brandlarmet gick. Ungdomarna, som var maskerade, sköt även raketer mot husen och poliserna. Enligt polisen bröt de även loss gatusten från marken.

Fyra ungdomar i tonåren greps och anhölls senare misstänkta för våldsamt upplopp.

– Att de är misstänkta för våldsamt upplopp innebär i alla fall att flera personer samlats för att gå till gemensamt angrepp mot något, förklarar Göran Risberg, vakthavande befäl på Sörmlandspolisen som arbetade under lördagskvällen.

Ingen person kom dock till skada under oroligheterna, enligt polisen. .

Kvällen innan, på fredagen, var det också oroligt i Nyfors. Ungdomar samlades utanför fritidsgården och en bil sattes i brand. Vittnen berättade för polisen att ett ungdomsgäng sprungit från platsen efter branden.

– Det ska ha uppstått en hotfull stämning då flera personer samlades utanför fritidsgården. Men vi hann skingra dem innan någonting hände.

En annan Nyforsbo som tidningen pratar med på söndagsförmiddagen, säger att någon borde ta ungdomarna ordentligt i örat.

‒Det börjar likna Texas här, rena vilda västern. De kastar raketer mot polisen, klart att det har gått för långt. Men vad ska man göra? De får inget straff, ingenting händer, säger han.

Ungdomarna hördes under söndagen. På eftermiddagen hade två av dem släppts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!