Här är konstverket som skapats av över hundra Årbybor

Nu är Årbys nya samlingspunkt högtidligt invigd, och konstverket "Bara vara" får fullt godkänt av de hårdast tänkbara av kritiker – ungdomarna själva.

23 januari 2018 10:30

– Den är underbar att dansa på, helt perfekt, säger Caroline Faye i dansgruppen Royal Sisters, som var de som faktiskt invigde oktagonen, scenen, konstverket.

– Den är så speciell i och med att den ligger så upphöjd som den gör.

Konstnären Ruben Wätte sa i sitt tal till alla som kom för att närvara invigningen när onsdagseftermiddagen långsamt övergick i kvällning, att han egentligen bara är en av säkert över hundra medskapare.

– Jag har inte dragit i en enda skruv i det här, säger han.

Å andra sidan har han jobbat sedan årsskiftet med att försöka bilda sig en uppfattning om vad alla i Årby själva gärna skulle vilja se. Och mycket snart kom han underfund med att det var en grupp som han aldrig träffade på riktigt.

Ruben berättar att han mött grabbar, killar och vuxna. Alla från 6 och upp till pensionärer kunde han träffa på både en och flera gånger, men inte där gruppen med unga tjejer.

– Därför är det här verket väldigt mycket tillägnat just dem.

Och belöningen lät inte vänta på sig, flera timmar innan konstverket ens var invigt var det taget i bruk. Ruben skrattar nöjt:

– Ja, jag såg spåren efter chips och tänkte för mig själv: Underbart. Några har redan hittat hit.

Scenen vilar tryggt på en cementsockel och är byggd i furu.

– Kiselimpregnerat furu, dubbelt så dyrt, dubbelt så bra.

En stolt Mona Kanaan riktade ett varmt tack till Ruben Wättes verk och lovade högtidligt att fortsätta på den inslagna vägen att skapa mer offentlig konst för Eskilstuna.

Intendenten Josefine Bolander var också hon glad och tacksam och hoppas att verket ska komma till mycket användning i Årby. Hon kan också berätta att nästa konstnärsprojekt i Eskilstuna äger rum i Lagersberg.

– Riktigt vad det blir vet vi inte just nu, men platsen är bestämd. Det blir Lagersberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torsten Braf

Ämnen du kan följa