Hundar pricksäkert skadedjursvapen: Carla är vägglössens värsta vän

Vägglöss blir allt vanligare i svenska hem och gästboenden. Ju snabbare ett angrepp kan spåras, desto snabbare och billigare blir saneringen.– Vi hittar vägglössen mycket tidigare än teknikerna kan göra, säger hundföraren Mona Ghalayini vars uppdragskalender är ständigt smockfull.

27 februari 2018 07:32

Det finns flera anledningar till den explosionsartade ökningen av vägglöss i Sverige. Handel med begagnade kläder och möbler bidrar, men främst vårt ökande resande. Nya gäster varje natt utgör ett livgivande smörgåsbord för de blodsugande krypen. Så smyger de sig ned i resväskor och gör sig hemmastadda i främst våra sängar, soffor och fåtöljer.

Och vägglössen gör ingen skillnad på slott och koja.

– Vägglöss har inget med renlighet att göra, det är en myt. Även de finaste hotellen blir drabbade, men framför allt ökar det i våra privata bostäder här på hemmaplan, säger Annelie Josefsson, avtalsansvarig på Anticimex i Eskilstuna och Strängnäs.

Nya utmaningar kräver nya bekämpningslösningar.

I Sverige har det använts vägglushundar i några få år. Antalet företag som erbjuder vägglushundar ökar dock och Detact security solutions, som Mona Ghalayini jobbar för, har nu fem allt mer uppbokade hundförare och tio hundar i drift.

Anticimex började anlita hundar för ett par år sedan och efterfrågan ökar hela tiden. Hundföraren Mona Ghalayini och hennes två fyrbenta kollegor Carla och Zikzak har fullt upp fem dagar i veckan, i Stockholms län och delar av Sörmland.

– Från början såg vi mest efterfrågan hos hotell, efter alla sommargäster, men nu har säsongerna flutit ihop, säger Mona Ghalayini.

Likaså objekten: Villor, lägenheter, hotell, vandrarhem, bussar, tåg och till och med flygplan. Överallt där det rör sig människor och det finns stoppade möbler – och hundar har alltså visat sig vara mycket effektiva verktyg i jakten på de oönskade parasiterna.

Att lära hundarna att hitta just vägglöss går till som när man lär dem spåra exempelvis människor, tryffel eller sjukdomar. Kort sagt så presenterar man hunden för en doft – vägglöss utsöndrar feromoner – och förknippar doften med något positivt, som godis eller leksaker.

När hunden sedan själv söker upp och markerar doften får den sin belöning och därmed blir arbetet en lek.

– Carlas absoluta favorit är tennisbollar. Det finns inget bättre! säger Mona Ghalayini.

När ett hundteam blir inkallat är det i regel i förebyggande syfte. Har man synliga levande löss finns ju ingen anledning att koppla in hund. I stället handlar det om att kunna utesluta ett angrepp, eller att ringa in ett som inte redan hunnit sprida sig så pass att man kan se det med blotta ögat.

Hundarnas skarpa doftsinne välkomnas därför av allt från privatpersoner och hotellägare, till försäkringsbolag och saneringsföretag.

– För oss är det självklart utmärkt att kunna erbjuda en snabbare, mer effektiv och biligare metod att förebygga och hantera skadedjuren, säger Annelie Josefsson på Anticimex.

Vägglusen

Vägglusen, cimex lectularius, blir som vuxen stor som en äppelkärna.

Den är gul/brun och blir rödbrun när den sugit blod, vanligtvis från sovande människor, katt eller hund.

Tecken på vägglöss är kliande bett och utslag, svarta fläckar efter bajs, små runda blodfläckar på lakanen och levande löss.

Vägglöss sprids inte via kroppar, utan nästan uteslutande via väskor, kläder och prylar.

Vi har alltid levt med vägglöss och efter andra världskriget utrotades de nästan med DDT och vätecyanid som nu är förbjudna. Sedan dess har vägglössen utvecklat en resistens och överlever nu hundratusentals gånger högre doser moderna insektsmedel.

Nya metoder med värme och kyla blir allt vanligare, men är kostsamma.

I dagsläget finns ingen biologisk bekämpning i form av lusätande insekter, vilket annars Carl von Linné var inne på redan 1752: "Det vore en god sak, om någon rofinsekt, som utrotar vägglössen, kunde påfinnas, ty de inficera nu snart sagdt de mästa hus."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa