Ikea-ugnen förgiftade barnfamiljens undulater – som föll ner och dog: "Det var fruktansvärt”

Sarah Johansson, 29, satte på rengöringsfunktionen i ugnen.

En timme senare föll familjens två undulater ner döda.

– Jag tog upp honom i famnen, han pep till lite. Sen dog han i mina händer, berättar hon.

20 februari 2018 05:00

Familjen i Näshulta utanför Eskilstuna fick tips av grannarna att använda den pyrolytiska rengöringsfunktionen till sin ugn. Sarah Johansson, 29, tyckte det lät smart och nästa dag satte hon igång rengöringsprogrammet i sin Ikea-ugn av modellen "Gränslös".

– Det luktade bara lite bränt, men inte så mycket. Det var ingen rök eller liknande, berättar Sarah Johansson.

Efter en timme föll familjens två undulater, Junior och Julian till marken.

– Junior landade i fruktkorgen, berättar Sarah.

Sarah och hennes sambo tog upp de två fåglarna och de dog i deras händer.

Ingen i familjen förstod vad som hade hänt, Sarah sökte därför svar i en fågelgrupp på Facebook.

– Någon undrade om jag hade använt rengöringsmedel, men det hade jag inte. Det var då jag kom på att jag gjort rent ugnen, säger Sarah som också berättar att flera personer talat om för henne att fåglar tidigare användes i gruvor för att se om de var fria från kolmonoxid. Kom inte fåglarna tillbaka upp i dagsljuset var det för farligt att arbeta i gruvan.

Ju mer hon läste på under dagen, desto tydligare blev det att fåglarna förgiftats av den pyrolytiska funktionen. I instruktionsboken till Ikea-ugnen står det att barn och husdjur, särskilt fåglar, ska avlägsnas från produktens närhet i samband med rengöringen. Ångor från material i ugnen kan orsaka att det giftiga ämnet sprids i bostaden.

– Jag hade inte sett det. Man tänker inte att det ska avge så mycket gifter.

Ikea tar händelsen på största allvar och kommer att utreda hur företaget kan upplysa kunderna ännu bättre, meddelar Ikeas presskontakt Felix Östman.

Hur informerar Ikea om det kan bli sådana här gifter?

– Ikea informerar i bruksanvisningen att fåglar inte ska vara i närheten under och efter pyrolysrengörningen eftersom de, till skillnad från människor, kan vara extremt känsliga mot de ångor som släpps ut vid när denna typ av ugn rengörs. Det är väldigt sällan sådant här sker, vad jag vet har det enbart skett en gång i Sverige tidigare, för åtta år sen.

Hur påverkar rengöringen människor?

– Säkerhet är av allra högsta prioritet för oss på Ikea. Om man följer bruksanvisningen är produkten säker att använda.

Har Ikea någon hälsning till familjen?

– Det är sorgligt att höra om det som inträffat och vi känner för familjen. Vi skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med familjen för att få reda på mer om händelsen och stötta på bästa möjliga sätt, lovar Felix Östman.

Trots Ikeas svar och löften om ökad tydlighet om riskerna är sorgen fortfarande stor hemma hos familjen. Efter att fåglarna dött hjälpte sönerna Viggo, 7, och Ted, 4, till att begrava sina älskade fåglar i trädgården. Ett träkors och blommor pryder platsen.

– Det var fruktansvärt när Junior och Julian dog, minns Sarah.

Efter händelsen lade Sarah Johansson ut sin berättelse på Facebook. Den fick snabbt spridning och har delats 2 500 gånger, mängder med kommentarer strömmar också in.

Vad betydde fåglarna för familjen?

– De har betytt jättemycket för oss, det är så tyst i huset nu. Men på semestern ska vi hämta nya fåglar, säger Sarah samtidigt som hon tittar in i den tomma fågelburen.

[facebook url="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155281536277811&set=a.433548082810.236500.591792810&type=3&theater" width="auto"]

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!