Körkortslån ska öka chanserna till jobb – välkomnas av körskola: "Det är på tiden"

Från och med den 1 september är det möjligt att ansöka om körkortslån. 15 000 kronor kan man låna från CSN om man uppfyller vissa krav och villkor. – Det enda negativa är att det enbart gäller de arbetslösa, säger Mathias Axelsson, vd på Axelssons trafikskola.

21 augusti 2018 04:11

Ansökan om körkortslån är en del av regeringens satsning för att öka möjligheterna för arbetslösa att få jobb. Lånet från CSN gäller för att ta ett svenskt körkort med körkortsbehörighet B. Det vill säga för personbil och lätt lastbil.

– Det är på tiden. De får också professionell hjälp, så pengarna inte bara flyter iväg. Trafikskolorna måste trots allt vara godkända. Det här är en möjlighet för folk att komma ut på arbetsmarknaden, säger Mathias Axelsson, vd på Axelssons trafikskola, i Eskilstuna.

Som mest kan man låna 15 000 kronor. Trafikverket och trafikskolan kommer sedan att rapportera om låntagarens kostnader så att CSN sedan kan betala ut pengarna.

– Jag brukar säga att ett körkort kostar mellan 13-18 000 kronor. Då är 15 000 kronor en jättebra grund, det är en bra start och många kan nog klara sitt körkort under den summan, säger Mathias Axelsson.

De som har möjligheten att ansöka om lånet är de som är arbetslösa i åldrarna 18-47 år. Villkoren ser dock annorlunda ut efter att man fyllt 25. De måste nämligen ha varit arbetssökande under ett halvår innan de kan ansöka om körkortslånet.

– Det enda negativa, är att det enbart gäller de arbetslösa. Den här personen som går på högskolan och snart ska ta examen, ska ha samma möjlighet tycker jag, säger Mathias Axelsson.

– De blir också svårare för de över 25 som måste ha varit arbetslösa under en viss tid. En del kanske inte vill vänta och har ett behov om körkort omgående. Men jag hoppas att det blir en förändring på just det, tilläger han.

Alice Larsson, 18 år, är studerande och håller på att ta sitt körkort. Hon tycker att det är en bra idé med körkortslån, även om det för stunden inte rör henne som är studerande.

– Det är dyrt att ta körkort i dag så det är bra att det gäller de som är arbetslösa. Förhoppningsvis tar fler körkort och får arbeten, säger hon.

– Samtidigt så finns det folk som kanske tjänar mindre och också behöver det här lånet. Jag tror att det finns många som inte har möjligheten att lägga pengar på körkort i dag, säger Alice Larsson.

Körkortslån – krav och villkor

Ansökan görs på csn.se

Din trafikskola måste vara godkänd av Transportstyrelsen.

Du ska uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet.

Under 2019 vill regeringen utöka målgruppen. Unga i åldern 19-20 år med gymnasiebehörighet ska ha möjligheten att ansöka trots att man inte är arbetssökande.

Mer information finns csn.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa