"Lägenheterna renoveras bara för att höja hyran"

När en hyresgäst flyttar ut renoveras lägenheten och hyran höjs. En renovering som sker helt i onödan menar Hyresgästföreningen: "Det är en lyxrenovering man ägnar sig åt bara för att kunna höja hyran. Man river ut fullt fungerande kök och badrum."

7 november 2017 04:05

Anita Eklöf har packat ner sitt liv i kartonger. Om några dagar går flyttlasset till Blekinge. Hon vill komma närmare havet.

– Jag har stått i kö i fyra år. Nu har jag fått en lägenhet på 66 kvadratmeter på markplan med egen uteplats. Hyran ligger på 5 089 kronor per månad.

Hade hon gjort det omvända och nu kommit som ny hyresgäst till den lägenhet hon har i dag hade hon inte haft råd. Tvårummaren på 60 kvadratmeter ska nämligen totalrenoveras innan nästa hyresgäst flyttar in. Och de 5 284 kronor hyran ligger på i dag kommer skjuta i höjden. Den som flyttar in kan få komma att betala strax över 7 000 kronor per månad.

– Hyran kommer att höjas med mellan 30 och 40 procent, säger Helena Bergkvist.

Hon är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Eskilstuna. Och hon oroas över vad som sker. En utveckling som Hyresgästföreningen beskriver som konceptrenovering.

– Det är inte bara här i D. Carnegies lägenheter utan vi ser att det sker systematiskt. Det är en lyxrenovering man ägnar sig åt bara för att kunna höja hyran. Man river ut fullt fungerande kök och badrum.

Helena Bergkvist beskriver de nyrenoverade lägenheterna. Ljusa med öppen planlösning, kaklade badrum, inbyggda mikrovågsugnar, egen tvättmaskin. Och en betydligt högre hyra.

Men är det inte bra att hyresvärden renoverar och höjer standarden?

– Jo, fast här renoverar man fullt fungerande och fräscha lägenheter. Det handlar om ren lyx som egentligen inte behöver göras. Hyresgästföreningen är verkligen inte emot renoveringar i stort utan det är systemet med konceptrenoveringar vi vänder oss emot.

I lägenheten under Anita Eklöf hittar vi Yvonne Espelund. När hon flyttade in för tre år sedan ordnade hyresvärden nya tapeter. Det var det enda som behövde göras.

– Visst, det är plastmatta i hallen men vad gör det? Det är fräscht, hemtrevligt och jag trivs jättebra.

Skulle du haft råd att flytta in i din lägenhet om den varit renoverad på det sätt som görs nu?

– Nej, nej, nej! Som ensamstående pensionär har jag inte den ekonomin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa