Landstinget glömde besiktiga ambulans – ryckte ut med körförbud

Två av landstingets ambulanser har haft körförbud sedan första oktober efter att ansvariga missat att besiktiga bilarna.

‒ Olyckligt att vi inte haft koll, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulansen i Sörmland.

2 september 2017 05:00

Enligt uppgifter till tidningen har landstinget missat att besiktiga två av sina ambulanser i tid och sedan den 1 oktober har det varit körförbud på bilarna. Trots detta har en av bilarna använts under utryckning.

– Den ena bilen har varit i drift under de här fyra dagarna, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef på ambulansen.

Enligt honom har de inte haft koll på att det var körförbud på bilarna, vilket han ser allvarligt på.

De ambulanser som det rör sig om är stationerade i Eskilstuna och är en modell större än vanliga ambulanser. De används oftast för att förflytta patienter mellan sjukhus men ingår även i den övriga driften. Landstinget har tre sådana ambulanser i länet och de står utanför det serviceavtal som gäller för resterande fordon.

– Merparten av våra fordon har vår verkstad hand om just för att vi inte ska missa sådana här saker. Men de här ambulanserna står utanför och det är något vi måste titta på, säger Jörgen Lifvakt som kritiserar sin egen verksamhet för att sakna tydliga rutiner.

Förra året havererade två ambulanser på samma dag, mitt under akuta uppdrag. Enligt Jörgen Lifvakt handlade det om optimal otur. Det är inget som går att jämföra med de missade besiktningarna, menar han.

– Att fordon som rullar ungefär 8 000 mil om året kan börja krångla under utryckning är ofrånkomligt men det här är ju bara slarv, framför allt från mig som ytterst ansvarig, säger Lifvakt.

Berörda ambulanser besiktigades under onsdagen efter att verksamhetschefen fått kännedom om missen. Ingen av dem ska ha fått några anmärkningar.

– Jag skulle bli förvånad om det var något tok eller så stora brister att vi skulle fått körförbud på våra ambulanser. Personalen signalerar om det inte känns bra, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef för ambulansen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!