Lemurerna på Parken Zoo har rymt – åkattraktioner stoppade

Flera åkattraktioner på djurparken Parken Zoo har stoppats efter att parkens sju lemurer rymde på söndagen.

– Hela familjen har tagit en promenad, säger veterinären Anita Burkevica.

18 maj 2017 22:00

Lemurerna, eller ringsvanslemurerna närmare bestämt, rymde vid nio på söndags morgonen. De befinner sig inne i parken men har tagit sig ut ur hägnet där de hör hemma.

– Det är sju individer. Hela familjen har tagit en promenad. De är inte farliga. De är jättemysiga och duktiga på att klättra, säger Anita Burkevica.

Vid 13-tiden hade familjen klättrat upp i ett träd för att sova middag.

– Klockan 12 har de sovstund. De har hittat ett fint ställe där de kan sova tillsammans så vi låter dem ligga där och vila. Det är ju en upplevelse för dem med, säger Anita Burkevica.

Åkattraktionerna närmast platsen där djuren befinner sig stoppades därför under söndagen. Besökarna får i stället rabatt på de andra aktiviteter som är öppna och kostar pengar. Under tiden har Anita Burkevica och hennes kolleger under dagen haft djuren under uppsikt.

– Vi sitter med dem och har helkoll på dem.

Hur lemurerna kunde ta sig ut ur hägnet har djurparken inte kunnat undersöka än. Men Anita Burkevica tror att det kan vara elstängslet runt lemurernas hem som gått sönder i åskan under lördagen. Det rör sig i alla fall inte om osämja lemurerna emellan. Då skulle inte alla sju ha stuckit tillsammans.

– De håller ihop. De nästan håller varandra i handen, säger Anita Burkevica.

När lemurerna tagit sin lunchvila ska hon och hennes kolleger försöka få lemurerna att återvända hem.

– När man går framför dem följer de efter, men kommer det någon unge framför eller bakom och springer förbi så kan de bli rädda och då hoppar de upp i träden igen, säger Anita Burkevica.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!