Lilla reporterskolan blir sommarlovsaktivitet i Eskilstuna

Under vecka 26 och 32 i sommar kommer stadsbibliotekets hemsida. Under fem kursdagar får barnen lära sig att intervjua och skriva reportage.

4 april 2018 09:59

Eskilstuna-Kuriren samarbetar med Minibladet och under våren har många barn med stolthet sett sina texter i tidningens pappersupplaga och på Minibladet och arbetar med Reporterskolans uppdrag. I sommar är det hon som ansvarar och handleder sommarlovsbarnen i det journalistiska arbetet.

– Jag har jobbat med skolelever på reporterskolan under en längre tid, men det är första gången som vi har sommarlovaktivitet. Det ska bli jätteroligt. Tidigare har jag träffat eleverna tillsammans med deras lärare. Nu blir det jag som ska stå som läraren själv. Det kommer bli roliga men intensiva dagar för barnen, säger Nanna Salemark.

Reporterskolan är en samarbetsmodell som Minibladet har utvecklat tillsammans med dagstidningar, skolor, lokala sponsorer och andra lokala aktörer. Minibladet skapar lokala nyhetssajter med mål att få i gång ett lokalt engagemang hos barnen. Barnens egna texter och bilder publiceras på Minibladet och är lika viktiga som världsnyheterna. Varje vecka kommer även Minibladet i pappersform.

– Lärare och skolor är positiva till det här. Vi ska träffa fler skolor i höst och utveckla fler uppdrag framöver. Vi vill uppmuntra fler barn att ta till sig nyheter och öka deras intresse för läsandet. Det var hemma vid köksbordet som jag kom på idén om att starta Minibladet. Jag tyckte att det saknades nyhetsmaterial för barn och jag ville hitta ett nytt och roligt sätt att arbeta med detta på, säger Minibladets grundare Maria McShane.

Minibladet anpassar sina nyheter för barn mellan fyra och tolv år. Tanken är att barn i tidig ålder ska ledas in i nyhetsläsning samtidigt som de utvecklar sina läs och språkkunskaper.

Tack vare medel från Myndigheten för press, radio och tv kan Minibladet utveckla samarbetsmodellen i samarbete med Sydsvenskan, Piteå-Tidningen, Västerbottens-Kuriren, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren, Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning, BLT, Sydöstran och Nya Wermlands-Tidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa