Majoriteten: "Vi fortsätter samarbetet"

Som väntat kommer den blocköverskridande majoriteten att fortsätta sitt samarbete i styret av Eskilstuna kommun. Nu väntar förhandlingar om det politiska innehållet. Om några veckor räknar de tre partierna med att kunna presentera ett nytt manifest för de kommande fyra åren.

3 april 2018 19:30

Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet var alla överens före valet att bygga vidare på samarbetet om väljarna gav klartecken.

Och de tre partierna har efter valnatten en fortsatt betryggande majoritet med 59,6 procent av rösterna vilket motsvarar 39 av 65 mandat i det nya fullmäktige.

– Eskilstunaborna har uppenbarligen gillat det vi gjort och gett oss i uppdrag att fortsätta ta ansvar för Eskilstuna, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vid den presskonferens under måndagen som majoritetsföreträdarna bjudit in till.

Några förberedda utspel eller detaljerade programförklaringar bjöds det inte på. Nu väntar förhandlingar om vilken politik man kan enas kring samt fördelningen av olika poster.

– Vi räknar med att vara klara om några veckor. Då kommer vi att presentera ett manifest i stil med det 67-punktsprogram som vi tog fram under den förra mandatperioden, säger kommunalrådet Jari Puustinen som ändå kan lova en sak:

– Det blir en ytterligare en brandstation i stan, det är vi alla tre överens om.

Styrkeförhållandena mellan partierna är något förändrade efter valet. Moderaterna backar 1,9 procentenheter, Socialdemokraterna tappar 0,4 medan Centerpartiet stärker sin position med 1,2 procentenheter.

– Vi är det enda partiet som får fler mandat i det nya fullmäktige än i det gamla. Så visst, vi har blivit starkare, säger gruppledaren Arne Jonsson, som därför sannolikt kommer att kunna kalla sig kommunalråd när förhandlingarna är klara.

Jimmy Jansson poängterar att diskussionerna mellan partierna inte i första hand styrs av hur mandaten fördelats.

– Det är klart att politiken spelar roll men vi har ett ödmjukt förhållningssätt till varandra.

En fråga som lär läggas fram på bordet är nivån på kommunalskatten. Moderaterna har i valrörelsen slagits för en skattesänkning på 25 öre.

– Vi kommer att titta på hur ekonomin ser ut naturligtvis, säger Jimmy Jansson som inte avfärdar M-kravet kategoriskt.

– Socialdemokraterna har varit med om att sänka skatten förut i Eskilstuna. Det är en fråga som prövas varje år. Men vi har några tuffa år framför oss ekonomiskt där vi måste prioritera rätt med satsningar på skolan och äldreomsorgen. Vad vi däremot kan säga redan nu är att någon skattehöjning inte är aktuell.

[scribble path="/event/2811015/30029"]

Nya mandatfördelningen

Så här ser den preliminära mandatfördelningen ut i Eskilstuna kommunfullmäktige efter söndagens val. Eftersom antalet ledamöter i det nya fullmäktige minskar från 79 till 65 ledamöter är en jämförelse med föregående val inte relevant.

Socialdemokraterna 23

Sverigedemokraterna 13

Moderaterna 12

Vänsterpartiet 5

Centerpartiet 4

Liberalerna 4

Kristdemokraterna 2

Miljöpartiet 2

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund