Löfven: Inte förvånad att SD sprider Granskning Sveriges klipp

Statsminister Stefan Löfven (S) ser allvarligt på trollfabriken Granskning Sveriges organiserade arbete för att sprida främlingsfientlighet och näthat. Men han är inte förvånad över att toppolitiker inom SD gillar och sprider sajtens material.

– Sverigedemokraterna har sina nazistiska rötter, säger Stefan Löfven.

6 februari 2017 05:33

– Det är ett väldigt bra granskningsarbete. De som påstår sig granska makten behöver också bli granskade. Inte minst den här sorten som står för värderingar som är långt i från vad många står för, säger statsminister Stefan Löfven som tagit del av Eskilstuna-Kurirens granskning.

Det var i torsdags som tidningen kunde avslöja sajten Granskning Sveriges kopplingar till högerextremism och hur de systematiserat sprider näthat och främlingsfientlighet.

Att SD-politikern Nina Drakfors har arbetat för Granskning Sverige och att SD:s gruppledare Mattias Karlsson har ställt upp på en intervju för sajten är inget som får Stefan Löfven att höja på ögonbrynen.

– Jag är inte så förvånad dessvärre. Många av dem kommer från de här miljöerna och Sverigedemokraterna har sina nazistiska rötter, säger Stefan Löfven.

Under falska identiteter och utan att tala om att de spelar in ringer representanter för Granskning Sverige upp vanligt folk, politiker och journalister för att sedan publicera materialet, ofta hårt redigerat och med ett rasistiskt eller homofobiskt budskap, på sin sajt. Materialet hävdar de är sanningen som etablissemanget mörkar.

– Det är viktigt att vi blir uppmärksammade och medvetna om detta. Jag tror att ganska många, hyggligt vanligt folk, skickar vidare saker som de egentligen inte vet vad det är för något eller vilka som är de ursprungliga bakgrundskällorna, säger Stefan Löfven.

Hur allvarligt är det här?

– Det är allvarligt med en systematiserad påverkan som ser väldigt amatörmässig ut men som är så strukturerad och med så hög volym. Det är klart det är ett problem när folk inte vet vad det är. Det journalistiska arbetet är viktigt men vi måste informera ännu mer för att människor ska vara medvetna om vad som kan komma, säger Stefan Löfven.

För att göra det anser Stefan Löfven att skolorna har en viktig uppgift att undervisa om källkritik.

– Det blir allt viktigare så att barn redan tidigt lär sig att se upp och vara på sin vakt om vad det är för information man tar emot. Skolorna ska ha resurser och förutsättningar att utbilda barn och ungdomarna så att man har rätt undervisning, säger han.

Statsministern ser även att tidningens granskning visar på ett hot som sträcker sig bortom Sveriges gränser.

– Vi behöver veta mer och höja kunskapen också om det som sker från andra platser – om vad som kommer in i landet. Det kommer säkert också inför valet att vara typer av påverkanskampanjer. Vår teknik måste hänga med och vi måste medvetandegöra. Där det är rena lagbrott som rasism är det viktigt att agera snabbt och se till att polisen också agerar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson