Maria Chergui (V) brinner för jämlikhet och feminism

Vänsterpartiets Maria Chergui kämpar för jämlikhet och feminism. – En röst på Vänsterpartiet är en röst för ett Eskilstuna för alla - inte bara för de rikaste, säger hon.

1 augusti 2018 04:22

Maria Chergui, 45, är uppväxt i miljonprogramsområdet Årby i Eskilstuna. Efter gymnasiet bodde hon utomlands i cirka tio år, varav ungefär halva tiden i England. När hon flyttade tillbaka till Eskilstuna bosatte hon sig återigen i Årby. Samtidigt som hon studerade engagerade hon sig i Årbyföreningen och arrangerade aktiviteter för barn och ungdomar på skolloven.

– Jag såg att det fanns väldigt många barn som inte hade det så bra, de var inte med i någon idrottsförening, de hade ganska svåra förhållanden, berättar Maria Chergui.

Maria Chergui gick med i Vänsterpartiet 2005.

– Jag kände att Vänsterpartiets politik är den som passar väldigt bra in på det jag tycker och tänker, säger hon.

[fakta nr="1"]

Jämlikhet är en av Maria Cherguis hjärtefrågor. Hon menar att ökad jämlikhet är lösningen på många av de problem med trygghet som finns i olika stadsdelar.

– Där det finns en högre arbetslöshet ser vi också att det finns en större otrygghet. Jag ser också orsakernas orsak till det: Barn och unga har inte blivit sedda. Det är orsaken till att hoppet släckts.

– När jag pratar om jämlikhet är den också kopplad till miljöfrågan för vi ser att den går hand i hand med klass och kön. De ekologiska fotavtrycken är till exempel större av män än av kvinnor.

Maria Chergui är feminist. Hon säger att hon har ett feministiskt perspektiv på allt arbete som hon bedriver.

– Om man jobbar feministiskt med jämlikhetsfrågorna så når man både klassfrågan och könsfrågan. Det är ju kvinnor och män som i dag bor och lever i Eskilstuna som behöver ges samma förutsättningar. Det är fortfarande inte lika lön för lika arbete i Eskilstuna. Det är fortfarande färre män än kvinnor som tar ut föräldrapenning. Det är fortfarande så att mäns våld mot kvinnor finns, och det är mycket, mycket allvarligt.

Maria Chergui menar att skolan och förskolan är viktig eftersom det är där barn och ungdomars framtid avgörs.

– Allting börjar med de små barnen och det är enormt viktigt att barngruppernas storlek minskar. Stödet till barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer är ju någonting som Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern har dragit ner på i Eskilstuna. Det är för mig helt obegripligt hur man kan göra något sånt. Vi i Vänsterpartiet har sett till att i vår budget lägga tillbaka de pengarna som de har plockat bort.

Vänsterpartiet vill enligt Maria Chergui satsa cirka 75 miljoner kronor mer på skolan än den styrande majoriteten med S, M och C. Vänsterpartiets satsningar består bland annat av höjd skolpeng i förskola, grund- och gymnasieskola.

– Det är en verklig markering från Vänsterpartiet att vi satsar på skolan för att vi vill ha jämlikhet.

Maria Chergui tycker att det är viktigt att bekämpa segregationen i Eskilstuna.

– Det finns stadsdelar där arbetslösheten ligger på över 20 procent och där det i många hem är slut på mjölken i kylen i slutet av månaden, där barnen inte åker på semester. Då måste vi jobba med detta så att vi får en ekonomisk jämlikhet i Eskilstuna. Vi måste få fler i jobb såklart, men vi måste också se till att vi satsar på skolan och att vi satsar på fritidsgårdarna, att vi satsar på socialt fältande i stadsdelarna där man möter upp barn och ungdomar och föräldrar. Detta är lösningen på bilränder, skadegörelse, vandalisering och otrygghet i form av rädsla att gå ut på kvällarna.

[fakta nr="3"]

Maria Chergui tror att valrörelsen kommer att domineras av skolfrågan och bostadsfrågan.

– Majoriteten har ju inte förstått att folk behöver bostäder. Man bygger och bygger, men för de som har en väldigt, väldigt tjock plånbok. Det betyder att fler och fler barn, ungdomar och familjer växer upp i lägenheter där de är otroligt trångbodda.

Maria Chergui är kritisk till att majoriteten har sålt ut lägenheter i allmännyttan.

– S lovade i förra valet att de inte skulle sälja ut några lägenheter, men nu har de sålt ut 116 hyresrätter i Eskilstuna kommun.

I den lokala opinionsundersökning som majoriteten i Eskilstuna lät göra i slutet av förra året fick Vänsterpartiet 6 procent, en minskning med 0,9 procentenheter jämfört med valresultatet 2014. I SCB:s stora partisympatiundersökning i maj fick Vänsterpartiet 7,4 procent, en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med valet 2014.

– Opinionsundersökningar är ju viktiga att följa såklart, säger Maria Chergui.

– Jag tror att i valet kommer det att handla väldigt mycket om hur vi som parti förklarar hur hela samhället sitter ihop.

Hon tycker inte att det är så konstigt att Socialdemokraterna har backat i opinionen.

– När S går högerut tappar de. De borde stå kvar.

Maria Chergui är kritisk till beslutet att det ska krävas tillstånd för att tigga i Eskilstuna kommun. Majoritetens förslag om detta klubbades i fullmäktige i juni. Även Sverigedemokraterna stödde förslaget.

– Vi har en stämning i Sverige som är farlig. Då måste man ha en tydlig politik. Vi såg vad som hände med Annie Lööf i Almedalen. Vi måste ha politiker som står kvar när det börjar blåsa och inte som Socialdemokraterna gör nu håller på att titta åt höger hela tiden och till och med blir högerpopulistiska. Det är helt bedrövligt, säger Maria Chergui.

Vilka möjligheter ser du till samarbete med andra partier?

– Vi ser ju Socialdemokraterna som vårt samarbetsparti, och Miljöpartiet. Ett rödgrönt samarbete.

Maria Chergui menar att den styrande majoriteten med S, M och C saknar visioner, och att det skulle bli bättre om S valde att samarbeta med V och MP i stället.

– Med S tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet blir det mer fart i politiken.

[fakta nr="2"]

Tre viktigaste frågorna

Skola och utbildning - det ger alla människor en chans till att ha samma möjligheter i livet.

Sjukvården och omsorgen - alla ska känna trygghet och ha rätt till en jämlik vård.

Bostad - alla människor har rätt till ett hem. Hyrorna måste sänkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe