Minibladets reporterskola: ''Jag visste inte att det skulle vara så här roligt''

Stämningen är livlig när minireportrarna sammanfattar hur den gångna veckan har varit. – Jag visste inte att det skulle vara så här roligt när jag kom in första dagen, säger Reem Alkadah.

28 juni 2018 16:05

Nu börjar Minibladets första vecka av reporterskolan lida mot sitt slut. Eskilstuna-Kuriren knackade på när barnen hade fikarast. I den lilla lokalen i Fröslunda Fröet där minireportrarna håller till, varvas det mellan skratt och skola. Medan barnen fikar repeterar de vad de hittills har fått lära sig under veckan. Vad är en brödtext frågar Nanna Salemark som står för reporterskolans undervisande. Barnen räcker upp handen i all sin hast för att få svara på frågan.

– Det är själva texten, säger Alma Fils, 11 år.

Under veckan så har eleverna fått prova på hur det är att jobba som en riktig reporter. De har gjort enkätfrågor, lärt sig hur en artikel är uppbyggd och fått göra lite längre intervjuer samt börja skriva på olika reportage. Trots att barnen har sommarlov nu verkar de inte vara bekymrade över att gå i skolan en vecka till.

– Jag visste inte att det skulle vara så här roligt när jag kom in första dagen, säger Reem Alkadah, 9 år.

– Sommarlovet är jättekul, lilla reporterskolan är jättebra och jag vill att det här ska vara min skola i stället, säger Mais Alkadah 11 år.

I slutet på veckan ska barnen slutföra sina reportage och sedan få lära sig mer om research. De ska nämligen under fredagen få intervjua kändisar. Det råder inte heller några tvivel om att det är att få ställa frågor och intervjua som är det roligaste med reporteryrket.

– Jag tycker det är roligast att få intervjua och ställa alla frågor, men det är svårt att hinna med och skriva ner allt, säger Armida Malmqvist, 11 år.

– Jag tycker om att skriva frågor där de svarar jättelänge, säger Gusten Fils, 9 år.

Nanna Salemark är journalist i bakgrunden och arbetar på Minibladet. Det är första gången som hon står ensam för undervisningen. Det har gått bra men det har också varit utmanande.

– Det har varit jättekul men utmanade då de är i olika åldrar. Man får vara flexibel men de kompletterar varandra väldigt bra. Några tycker att det är roligt att spela in, andra att skriva på datorn så alla kan lära sig något, säger Nanna Salemark.

En av barnens enkäter publicerades under onsdagen. Barnen tittar på datorskärmen med stora ögon och det går inte att missa barnens stolthet under fnittrandet. Allt som barnen gör under dessa veckor kommer att publiceras på Minibladets hemsida och Ekuriren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa