Mopedkultur och knallar på Vilsta marknad

Vilsta marknad inleddes med en riktig rivstart under lördagen då medlemmarna i Eskilstuna mopedkultur arrangerade backtagartävling i Vilstabacken. Och bland knallarnas marknadsstånd var trängseln stor bland de tusentals besökarna.

10 juni 2017 05:00

Marknadsarrangörerna från Eskilstuna IK kunde inte ha fått en mycket bättre inledning på årets upplaga av Vilsta marknad. Solens flödade generöst och besökarna strömmade till redan från starten klockan tio. De drygt hundra tillresta knallarna hade därmed ingen anledning att klaga, tvärtom. Köpsuget från Eskilstunaborna tycktes starkt och uppenbarligen är det varierade utbudet av produkter på marknaden något som utövar en lockelse och får folk att plocka fram plånboken.

Full trängsel rådde till exempel vid Mantorpsbon Ricard Borgs stånd där allt som såldes kostade tio kronor. Här rådde närmast huggsexa för att lägga beslag på kortlekar, tårtpapper, sliprondeller och braständare, bland mycket annat.

‒Det är tredje gången jag är här på Vilsta marknad och det rullar på riktigt bra. Men jag blir tokig på alla mynt, jag är så sur på bankerna som inte vill växla in de gamla mynten, säger han.

En bit därifrån, i Vilstabackens pulkabacke, blandades doften av grillkorv med bensinångor från gamla veteranmopeder. För femte året i rad arrangerade Eskilstuna mopedkultur en backtagartävling.

‒Det handlar om att ta sig upp för backen så snabbt som möjligt. Tävlingen är öppen för alla med veteranmoped och avgörs i tre olika klasser, max 50, 60 respektive 80 kubik. Sen har vi ett vandringspris för den klubbmedlem som är snabbast upp för backen med en 50-kubikare, säger Sivert Stenkvist.

Han var med och bildade föreningen för fem år sedan.

‒Vi var några stycken på jobbet som höll på med gamla mopeder och som tyckte att Eskilstuna måste ha en veteranmopedsförening precis som de har i andra städer.

Sedan dess har medlemsantalet stigit till cirka hundra personer.

‒Vi har en rad olika rallyn och arrangemang med mopedsläpp på våren och ett annat som vi kallar badkrukan då vi åker ut till Sundbyholm för att bada. Men i regel är det bara en enda medlem som brukar bada, vi andra nöjer oss med att åka moppe och fika, säger han.

Att intresset för gamla mopeder stiger är känt sedan länge vilket också märkts på prisbilden.

‒Men det har planat ut lite grann de sista åren. Man får en riktigt fin moppe för runt 25000 kronor. Sen finns det naturligtvis vissa modeller som är bra mycket dyrare.

Merparten av deltagarna vid backtagartävlingen är medelålders män men bredden i föreningen är stor intygar Sivert Stenkvist.

‒Vi har en bra ålderspridning med medlemmar från 17 till 70 år. Och det finns tjejer med också. Det är ju så otroligt roligt med gamla mopeder, man blir som barn på nytt, säger han

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund

Ämnen du kan följa