– Det här framstår som en bisarr hatarsekt där en grupp människor fått ett forum där de kan bekräfta varandra och sedan spinna vidare i den världsbild de har som är fylld av hat och förakt, säger Morgan Johansson (S), Sveriges inrikes- och justitieminister, efter att ha läst granskningen om hatgruppen Stå upp för Sverige.
Han ringer Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning strax innan han ska borda ett plan från flyplatsen i Bryssel för att kommentera reportaget. Han ser, trots allt hat som kommit fram i ljuset, att granskningen kan föra något positivt med sig.
– En av de kanske viktigaste delarna i reportaget är att det visar att man kan åka fast. Att polisen kan utreda sådana här brott. Det är ett ganska viktigt budskap till andra som sitter och håller på på det här sättet. Att 'tro inte att du kan gå fri', säger Morgan Johansson.
Hatbrotten på nätet ökar och polisen har skjutit till mer resurser i kampen mot hatbrott. Hur ska vi komma till bukt med det här växande problemet?
– Jag tror att det dels handlar om att bemöta hatet och inte låta det stå oemotsagt. När vi stöter på det så måste vi stå upp för en grundläggande anständighet och svara när det kommer fram. Det andra är att vi måste bekämpa brotten som begås. Polisen inrättar särskilda hatbrottsgrupper och har byggt upp det i alla regionerna i en del att bekämpa brotten.
Den ideella organisationen Näthatsgranskaren letar upp och har hittills anmält över 2000 hatbrott på nätet. Borde inte polisen göra likadant och aktivt leta upp hatbrotten?
– Polisen bygger ut sin kapacitet och det måste de göra. Samtidigt måste polisen ha hjälp av allmänheten för att klara upp brott. De handlar inte bara om detta utan brett över hela linjen. Vi måste alla hjälpas åt för att sanera det här för omfattningen är så pass stor att man inte kan överlåta det till polisen. Sedan tycker jag det är bra av de här ideella krafterna att agera. Det ökar upptäcktsrisken och då kommer också fler att dra sig för att hålla på såhär. För det kan ju få hemska konsekvenser. Jag ser ju reportaget om moskén i Flen som varit en måltavla för en del av hatarna och det får ju väldigt konkreta och påtagliga effekter för människor.
Vad anser du är största hotet med grupper som Stå upp för Sverige?
– Det största hotet är att man bygger upp en situation där fler och fler radikaliseras och kanske till slut går så långt att de blir farliga på riktigt. Vi har ju sett det tidigare i Anton Lundin Pettersson i Trollhättan som dödade med svärd. Anders Behring Breivik är ett annat tydligt exempel på där man i högerextrema kretsar triggat varandra så att det till slut är någon eller några som begår fruktansvärda våldsbrott. Det kan räcka med en eller två individer så kan man ställa till enorma skador och begå fruktansvärda brott. Det tycker jag är den största risken.