Nya campus försenas – bygget riskerade att förorena Eskilstunaån

Till höstterminen 2019 var det tänkt att nya campus i Eskilstuna skulle slå upp portarna för studenter och lärare. Men bygget kommer bli runt ett halvår försenat efter att kommunen stoppat en borrning av bergvärme som skulle kunna leda till föroreningar i Eskilstunaån.

22 februari 2018 07:19

I juni förra året togs första spadtaget vid gamla sporthallen i Eskilstuna som ska förvandlas till ett nytt campus för Mälardalens högskolas, MDH:s, studenter.

Men knappt en månad senare kom bakslaget. Enligt planeringen skulle campus värmas upp av 67 energibrunnar som skulle borras ned djupt i jorden. Miljö- och räddningstjänstnämnden sa nej till borrningen. Risken är, enligt nämnden, för stor att de föroreningar som finns i marken runt campus rinner ut i ån vid sådana borrningar.

– Vi har fått projektera om energilösningen för hela byggnaden, säger Patrik Ahlbin, arbetschef på Serneke i Eskilstuna och Västerås.

Nya campus kommer på grund av omprojekteringen att försenas ungefär ett halvår och enligt den nya planeringen kommer det att stå färdig till vårterminen 2020.

– Hela projekteringen skulle löpa på men det fick vi stoppa, säger Patrik Ahlbin.

Varför sökte ni inte tillstånd tidigare?

– Man gör föranmälan när man ska borra energiborrhål och den var gjord för en provborrning. När vi blev upphandlade som entreprenörer skickade vi in en anmälan om att vi skulle borra och fick avslag från miljökontoret på grund av föroreningar i marken, säger Patrik Ahlbin.

Inga maskiner eller personal har, enligt Patrik Ahlbin, tagits in i onödan och vad den nya energilösningen och framtagandet av den kommer att kosta är fortfarande oklart.

MDH hade, innan bygget av nya campus började, säkerställt att högskolan kunde förlänga sitt nuvarande hyreskontrakt utifall att förseningar skulle uppstå under byggtiden. Exakt när och hur flytten sker kommer de planera för när bygget närmar sig sitt slut.

– Det tar vi i god tid när det blir aktuellt. Ingen hamnar på gatan. Vi stannar tills vi kan flytta in och studenterna kan bara fortsätta som vanligt, säger Anna Gulyas, projektledare för campussektionenpå MDH.

Kommer det här leda till några kostnader för MDH?

– Det kommer säkert bli en kostnad eftersom vi gör en förändring. Men hur stor den blir och hur det påverkar oss kan inte jag svara på förrän det är färdigutrett. Svaren finns inte än, säger Anna Gulyas.

Nya campus i Eskilstuna

Byggentreprenören Serneke fick 2016 uppdraget att bygga nya campus i Eskilstuna.

Nya campus byggs på Hamngatan där gamla sporthallen tidigare låg.

Första spadtaget togs i juni 2017.

Byggnaden är ritad av det danska arkitektkontoret 3XN.

I mars 2017 köpte Hemsö Fastighet AB rättigheterna till de nya lokalerna för 800 miljoner. De kommer att förvalta det nya campuset i Eskilstuna och svarar för projektets finansiering under byggtiden.

Mälardalens högskola kommer hyra lokalerna i nya campus av Hemsö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa