Omkomna kvinnan upptäcktes först fem timmar efter larmet

Redan tjugo i tre natten mot lördagen fick polisen ett samtal om singelolyckan på väg 230 utanför Eskilstuna, där en kvinna i 45-årsåldern omkom. Ärendet fick dock låg prioritet, och inte förrän fem timmar senare åkte en polispatrull till platsen. Först då upptäcktes att bilen inte var tom.‒Det här är oerhört tragiskt, säger Thomas Redlund, chef för polisens länskommunikationscentral.

2 november 2017 20:30

Det var strax före klockan åtta på lördagsmorgonen som kvinnan upptäcktes och konstaterades avliden. Hon hade kört av väg 230 mellan Lista och Böcklinge utanför Eskilstuna, och kolliderat med ett träd. Kollisionen blev kraftig. Trädet i fråga knäcktes.

Olyckan inträffade dock långt tidigare. Minst fem timmar tidigare. Vid 02.40-tiden fick polisen ett samtal från en person som sett bilvraket. Personen hade inte stannat utan bara passerat, och utifrån de uppgifter som lämnades under samtalet gavs ärendet inte någon hög prioritet.

‒Det kom in 02.43, som en lågprioriterad olycka. Som anmälaren kunde se var det inga personer kvar i bilen. Anmälaren uppskattade att olyckan hade skett under dagen eller kvällen. Då prioriterade vi andra ärenden, säger Thomas Redlund, chef för polisens länskommunikationscentral.

I samband med morgonutsättningen på lördagen fick en polispatrull i uppdrag att åka ut och undersöka bilvraket, enligt Redlund. Då gjordes den fasansfulla upptäckten. Bilen var inte tom.

‒Det satt en person kvar i den.

Thomas Redlund har svårt att vara alltför självkritisk. Han kan inte säga att polisen har gjort fel, eftersom det enligt honom inte fanns något i samtalet som antydde att någon skadad person var kvar på platsen. Samtalet ringdes heller inte till larmnumret 112, utan till polisens nummer 114 14.

Men ställd inför faktum känner han med kvinnans anhöriga, och med den polis som kom till olycksplatsen på morgonen och upptäckte henne.

‒Det här är oerhört tragiskt. Jag lider med de anhöriga till den här kvinnan. Hade det varit minsta tecken på att det funnits någon skadad där hade vi förstås prioriterat upp.

Varför personen som ringde om olyckan inte stannade och såg efter kan Redlund inte svara på.

Den omkomna kvinnan i 45-årsåldern var hemmahörande i Eskilstuna kommun. Hennes kropp kommer nu att genomgå en rättsmedicinsk undersökning. Först när den är genomförd kan polisen få veta mer om hur och när hon dog.

I nuläget vet man inte säkert om hon avled direkt i samband med kraschen, eller om hon var vid liv inne i bilen efter olyckan men oförmögen att ta sig därifrån eller kalla på hjälp.

‒Det får den rättsmedicinska undersökningen visa. För de anhörigas skull hoppas jag att hon inte fick sitta länge där, säger Redlund.

En poliskälla med insyn i ärendet uppger för tidningen att kvinnan troligen omkom så gott som omedelbart.

‒Det var en väldigt våldsam olycka, uppger källan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa