Stort polispådrag i Eskilstuna efter vansinnesfärd med stulen lastbil

En man rammade strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen ett flertal andra fordon med en stulen lastbil i centrala Eskilstuna. Lastbilen dumpades vid restaurangen Billy Boys. Polisen spärrade av två hela kvarter och kallade in nationella bombskyddet, samtidigt som en omfattande jakt på den flyende chauffören inleddes.

‒Vi fick det här larmet vid 10.46, och tankarna går ju naturligtvis till det som hände i Stockholm, säger polisens presstalesperson Björn Öberg till tidningen.

1 juni 2017 11:34

► Vet du mer? Har du sett något? Kontakta oss: 016-156103.

► LIVE: Vi rapporterade live från händelseutvecklingen.

Utifrån polisens beskrivning av händelsen, och vittnesuppgifter som nått tidningen, framstår lastbilsfärden utmed Rademachergatan i centrala Eskilstuna som rena vansinnesfärden. Ett flertal andra fordon ska ha rammats innan lastbilen övergavs vid restaurang Billy Boys vid korsningen Kungsgatan/Tullgatan.

En anställd på restaurangen såg vansinnesföraren när han lämnade lastbilen.

‒Han kom in med lastbilen på parkeringen och klev ur. Han hade en svart väska med sig.

Mannen var mellan 40 och 50 år och han var klädd i blå t-shirt och jeans, enligt vittnet.

‒Han gick mot stan till och kollade ner i väskan, öppnade den lite. Men när han förstod att han var iakttagen så stängde han den och gick iväg. Han såg orolig ut, inte som en som är som vanligt.

Fem minuter senare kom polisen till platsen.

‒Det var nog en fem-sex patruller som kom från alla håll samtidigt. Nu är hela området avspärrat och vi lär inte kunna öppna idag i alla fall, konstaterar den restauranganställde på torsdagseftermiddagen.

Bara ett par stenkast bort, på Fristadstorget, pågår i dagarna en internationell matmarknad. Många Eskilstunabor besöker den, och det var gott om folk i rörelse i centrum när polisinsatsen ägde rum.

Tungt beväpnad polis beordrades ut att söka efter lastbilschauffören i folkmassorna.

‒Samtidigt undersöker vi lastbilen och vi valde att kalla in nationella bombskyddet, säger Björn Öberg vid polisen.

Lastbilen stals enligt polisen vid 06.30-tiden, utanför hotellen Elite och Comfort på Hamngatan i centrala Eskilstuna. Den var lastad med tvätt, och flera tvättburar föll ut ur den och blev liggande på bland annat Västergatan och vid Idunplan.

Tidningen har varit i kontakt med flera vittnen, som sett tvätten och burarna under morgonen. Ett av vittnena uppger att det då var två personer i lastbilen.

‒De hade stannat på gräset bredvid rondellen (Idunplan). Det var två personer. En äldre och en yngre. Och det låg två tvättburar där, säger vittnet.

Enligt polisen sågs lastbilen senare i Årby. Där ska den även ha mejat ner ett antal cyklar någon gång mellan stölden och vansinnesfärden på Rademachergatan.

Vad som föranledde den vådliga lastbilsfärden är för tidigt att säga, men polisen tar det inträffade på stort allvar, berättar Öberg.

‒Man kan bara spekulera i om det här var avsiktligt, eller om personen kanske var påverkad av någonting. Men tankarna går ju naturligtvis till det som hände i Stockholm.

Polisen har inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Ingen fastighet i Eskilstuna utrymdes av polisen, men på flera arbetsplatser nära avspärrningarna, som till exempel Fortifikationsverket, Trafikverket och Energimyndigheten, valde anställda att på eget bevåg lämna byggnaderna.

I centrala Eskilstuna finns ett antal övervakningskameror och polisen går igenom materialet från dem för att se om det kan ge någon närmare förklaring till det inträffade, och vem lastbilschauffören är. Ett stort antal vittnen har också hörts.

Strax för klockan fyra på torsdagseftermiddagen anlände polisens nationella bombskydd till Eskilstuna. Flera poliser i skyddsutrustning undersökte den övergivna lastbilen utanför Billy Boys.

Enligt polisen fanns det emellertid ingenting farligt eller misstänkt föremål kvar i bilen. Lastbilen var snart säkrad och polisens tekniker kunde släppas fram för att genomföra sin undersökning av det aktuella fordonet.

Samtidigt hävdes alla polisavspärrningar runt omkring Kungsgatan och Tullgatan. Enligt polisen kommer endast en mindre avspärrning finnas kvar runt själva lastbilen tills den bogseras bort.

Under torsdagskvällen hade ännu ingen misstänkt gärningsman gripits med anledning av händelsen.

Polisen uppger att polispatruller kommer att vara väl synliga i Eskilstuna även under natten till fredag.

På torsdagskvällen meddelade polisen att av de uppgifter som kommit fram än så länge finns inget som tyder på att föraren hade uppsåt att skada någon person. Därför finns det enligt polisen i nuläget ingen misstanke om allvarligare brott.

Polisen tar gärna emot fler tips och vittnesuppgifter från personer som sett något eller vet något.

‒De kan lämnas via vårt vanliga nummer, 114 14, säger Björn Öberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Svansbo