Permanentad Jobbcirkus gav henne årets vägledarpris

Camilla Andersson, studie- och yrkesvägledare i Eskilstuna, har tilldelats Årets vägledarpris för sitt arbete med Jobbcirkus som nu permanentas.‒Det känns häftigt och ett bevis på att vi gjort något riktigt bra, säger hon.

30 oktober 2017 21:31

Camilla Andersson arbetar som studie- och yrkesvägledare på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna. När hon var på Arbetets museum i Norrköping för några år sedan fick hon tillfälle att se vägledarverktyget Jobbcirkus för första gången.

‒Jag tänkte på en gång; det här ska vi ha i Eskilstuna också och vi ska ha det permanent.

Så blev det också och för den insatsen fick Camilla Andersson i förra veckan ta emot Årets vägledarpris, något hon är väldigt glad och stolt över.

‒Det är knappt jag tror det är sant. Det visar att vägledare kan jobba framgångsrikt på ett annorlunda sätt, med lägre åldrar och med integration, säger hon.

Jobbcirkus har sina lokaler i samma byggnad som stadsmuseet och är ett verktyg för att vägleda unga i valet till gymnasiet. Det riktar sig till elever som går på högstadiet samt språkintroduktionsprogrammet.

‒Eleverna får kunskap om sina styrkor och goda egenskaper kopplat till hur arbetsmarknaden ser ut och var jobben finns. Nu försöker vi få in fler yrken som har en starkare koppling till Eskilstuna.

Enligt Camilla Andersson finns det statistik som visar på positiva resultat sedan Jobbcirkus startade i december 2015.

‒Vi har lyckats med måluppfyllelsen. Det är fler som är behöriga till gymnasiet, färre som behöver göra omval. Fler tjejer söker tekniska yrken och vi har något högre antal killar inom vården. Totalt är det fler som tar examen och det är det viktigaste, därför att en examen leder till arbete.

Verksamheten på Jobbcirkus i Eskilstuna erbjuds även till elever i andra sörmländska kommuner. På sikt ska verksamheten utvecklas och breddas för att även kunna ta emot låg- och mellanstadieelever, och även nyanlända vuxna i syfte att förbättra integrationen.

Vad ska du göra med prispengarna på 15 000 kronor?

‒Jag ska ut och resa till något annat EU-land och se de jobbar med vägledning. Så tråkig är jag, säger Camilla Andersson och skrattar.

Vägledarpriset

Syfte med priset är bland annat att lyfta fram personer som har visat särskilt engagemang för vägledning inom skola och/eller arbetsliv samt utvecklat nya arbetsformer/metoder som gett goda exempel på vägledning. Vägledarpriset består av 15000 svenska kronor, och utdelningen sker vid Sveriges vägledarförenings Rikskonferens till den/de som på ett särskilt förtjänstfullt sätt synliggjort studie- och yrkesvägledning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa