PO: Inte alls fråga om sanningssökare

Granskning Sveriges metoder har ingenting med journalistiskt arbete att göra. Det slår pressombudsmannen Ola Sigvardsson fast efter att ha läst Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidnings granskning.

25 januari 2017 12:48

Granskning Sverige ringer upp personer de ska intervjua under falsk identitet, utan att förklara varifrån de ringer eller att de spelar in samtalen. Utifrån det skapar de ett inslag där de ofta hårdklipper och redigerar om intervjun med inflikade stycken av rasistiskt eller homofobiskt innehåll.

De uppger själva att de säger sanningen som ingen annan vågar säga men det håller inte pressombudsmannen, PO, Ola Sigvardsson, med om.

– En riktig journalist drivs av någon slags vilja att söka sanningen och är man en sanningssökare är det inget problem att uppträda etiskt och bemöta intervjupersoner med respekt. Om det är som ni beskriver i reportaget är det inte alls fråga om sanningssökande utan fråga om att driva en politisk agenda, säger Ola Sigvardsson.

De personer som känner sig kränkta eller orättvist behandlade av en publicering i media kan vända sig till PO. Publiceringen utreds och överlämnas till pressens opinionsnämnd för en vidare granskning om PO anser att medierna gått över gränsen.

Men eftersom Granskning Sverige inte har någon ansvarig utgivare går det inte att anmäla dem till PO och de kan därför inte heller bli fällda av pressens opinionsnämnd.

– Det pressetiska systemet är drivet av medierna och självreglering fungerar bara för dem som önskar blir granskade. Enligt er beskrivning av Granskning Sverige finns ingen sådan önskan alls. Och då kan jag som pressombudsman inte göra något annat än att ha en åsikt. Det är först när man överträder någon form av laglig gräns som samhället kan ingripa.

En sådan möjlighet skulle vara om någon anmäler exempelvis Granskning Sverige för förtal.

Samtidigt är det så här det måste fungera i en demokrati som värnar om yttrandefrihet och tryckfrihet menar Ola Sigvardsson.

– Jag är av den uppfattningen att möjligheten att yttra sig även om man yttrar sig i politikiska frågor på ett sätt som många tycker är vedervärdigt måste få finnas. Tryckfriheten är inte till för att skydda det vi flesta är överens om – utan det obehagliga som alla inte är överens om. Men ett missbruk av de journalistiska arbetsmetoderna och falska intervjuer kommer man åt allra bäst genom att göra som ni gör. Granska dem och få ut dem i ljuset. Så försvinner de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!