Polisen manar till vaksamhet efter senaste tidens rån

Polisen har ännu inte gjort något genombrott när det gäller utredningen kring de rån och rånförsök som har ägt rum i Eskilstuna den senaste tiden. Det säger förundersökningsledaren Fredrik Hedlund som häromdagen gick ut och efterlyste tips från allmänheten.

3 mars 2018 10:00

Det var för ett par dagar sedan som Fredrik Hedlund gick ut i Eskilstuna-Kuriren och efterlyste tips och hjälp från allmänheten i hopp om att få hjälp att lösa de rån och rånförsök som ägt rum i Eskilstuna den senaste tiden. Bara förra helgen utsattes flera olika personer, både män och kvinnor för rån och rånförsök. En kvinna skadades, fick en spark i magen och bröt bland annat ett finger efter att två killar på moped hade gett sig på henne när hon var på väg hem på natten mot söndagen. Vid ett rån i en butik på Tegelbruksgatan tidigare under lördagen knivskars en man i halsen.

Fredrik Hedlund betonade allvaret i de olika händelserna och konstaterade också att våldet hade trappats upp. I flera fall hade rånarna använt kniv och/eller pistol när de hotat sina offer. Så var också fallet med den pojke som hotades på söndagskvällen i Skogstorp.

I hopp om att få allmänhetens hjälp hade polisen inrättat ett speciellt mobilnummer som man skulle kunna ringa till med upplysningar. Numret publicerades i flera olika medier

Hur har det gått?

– Tipstelefonen har väl inte gått varm direkt. Men utredningen tuggar på, säger Fredrik Hedlund.

Men ännu inget genombrott alltså. Inga misstänkta och inga gripna.

Det var också ett omfattande slagsmål med tre personer frihetsberövade i Råbergstorp på torsdagskvällen. Tre män, alla i 20-årsåldern, anhölls bland annat misstänkta för grov misshandel och olaga hot. Enligt polisen ska ett femtontal personer ha varit närvarande vid bråket där två personer blev misshandlade med kniv och tillhyggen.

Finns det något samband mellan detta bråk, personer där och de tidigare rånen?

– Nej. Det finns väldigt många lösa nätverk, men vi kan inte se något samband med de andra rånen, säger Fredrik Hedlund.

Vad handlade bråket i Råbergstorp om?

– Vi misstänker att de handlade om någon form av uppgörelse. Människor har träffats för att göra upp om något, säger Fredrik Hedlund.

I vissa fall vid de tidigare rånen och rånförsöken ska de misstänkta två gärningsmännen ha färdats på en mörk moped, ha beskrivits som gängliga, ha haft mörka kläder, grå mjukisbyxor och hjälm.

Vad tycker du att man ska göra om man plötsligt hamnar i en situation där en moped med personer med dessa signalment närmar sig?

Fredrik Hedlund funderar en stund och säger sedan:

– Var vaksam. Gå inte själv om du inte behöver. Tänk dig för. Och gå inte omkring och fladdra med telefonen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa