Eldningsförbudet skärps: Slutgrillat utanför den egna tomten

Under onsdagen meddelade Eskilstuna kommun att man, i samråd med räddningstjänsten, skärper eldningsförbudet. Det råder från och med onsdagen totalt eldningsförbud i hela kommunen.

Samtidigt beslutade länsstyrelsen i Sörmland om samma åtgärd.

16 juni 2018 08:00

Under onsdagsförmiddagen meddelade Eskilstuna kommun på sin Facebooksida att räddningstjänsten skärpt eldningsförbudet. Det innebär att all öppen eld på allmänplats förbjuds. Beslutet innefattar förbud att göra upp eld eller grilla på fasta iordningsställda grillplatser, användning av engångsgrillar samt olika typer av fritidskök.

– Vi har haft mycket frågor kring det här med grillning och vi tänkte att vi med den här skärpningen skulle tydliggöra; det är nu förbjudet att använda fasta eldstäder som finns vid exempelvis badplatser eller längs Sörmlandsleden, men det är fortfarande tillåtet att grilla på den egna tomten på en ordentlig grill som står på stadiga ben och en bra bit upp från marken, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna kommun.

Hur länge det skärpta eldningsförbudet kan tänkas förbli är, enligt Lars Lagebo, svårt att sia om.

– Det bestämmer vädret. Länsstyrelsen har vid tillfälle skrivit att det gäller tills vidare, men som längst till den 18 augusti. Förhoppningsvis ska vi inte behöva ha det så länge, men det vet man inte. Behövs det så kommer det förlängas. Vi har en sexgradig skala för hur lättantändligt det är i marken. Det är en sexa på den skalan i stora delar av Sverige och definitivt i Sörmland, som är bland de torraste. Det finns olika grader av brandrisk sex också, och vi är långt ifrån att gå ner på femman.

Lars Lagebo uppmanar alla att dra sitt strå till stacken genom att vara vaksamma på sitt eget och andras beteende samt aldrig lämna grillen utan att försäkra sig om att den är släckt.

– Jag uppmanar människor att alltid se till att det är släckt. Det krävs så lite när det är så torrt. Lämna aldrig en grill utan uppsikt förrän den är helt släckt. Var väldigt försiktig med allt som kan orsaka gnistor. Vi hade en brand i Hjälmaresund i går där det var fimpar. Det skulle inte förvåna mig om några av bränderna är relaterade till folk som är ute i skog och mark och är oaktsamma, men det är bara min känsla. Vi måste alla hjälpas åt.

På onsdagskvällen meddelade även Länsstyrelsen i Södermanlands län att det råder totalt eldningsförbud i hela länet. Förbudet gäller tills vidare från den 18 juli och som längst till den 18 augusti 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa