Retuna gör internationell succé: "Är helt chockad"

Intresset för Retuna återbruksgalleria har fullständigt exploderat. På några veckor har konceptet blivit en världsnyhet.‒Jag är helt chockad, det känns som att hela världen pratar om oss, säger centrumledaren Anna Bergström.

20 april 2017 19:58

Återbruksgallerian på Folkestaleden i Eskilstuna invigdes sensommaren 2015, men trots att konceptet av allt att döma var världsunikt nådde nyheten inte så långt. Inte ens alla Eskilstunabor vet vad Retuna är, berättar Anna Bergström.

Det är på väg att bli ändring på det.

Kommunstrategen Lars Wiklund har omedvetet satt en boll i rullning, och den rullar fort. Konceptet sprids viralt i sociala medier, och Anna Bergström har den senaste veckan blivit i det närmaste nerringd av intresserade personer och företag.

‒Lars satte i gång bollen, och den hamnade hos mig, ha ha.

Det var när Lars Wiklund läste ett inlägg på en brittisk blogg han fick idén om att tipsa bloggaren om Retuna.

‒Det var en intressant grej om ett remakery nånstans i Storbritannien. Så jag kontaktade bloggaren och försåg honom med material. En timme senare hade han skrivit ett jättebra inlägg om Retuna, berättar Wiklund.

Nu har runt 60 andra bloggar och klicksajter runtom i världen plockat upp inlägget och gjort egna varianter av det, och begreppet Retuna sprids som en löpeld på nätet.

‒Det finns två filmer också. Jag vet inte vem som har klippt ihop dem, men de har 1,2 miljoner visningar tillsammans nu och det ökar hela tiden, säger Lars Wiklund.

Wiklund var med i arbetsgruppen som skapade konceptet Retuna, men vill inte ta på sig ära och ansvar för det nyvunna världsryktet.

‒Jag tycker Retuna är fantastiskt bra och det är bra att fler får reda på det här, även utanför Sverige. Det är kul att vi står som modell. Men håll mig inte som ansvarig, då blir Energi och miljö sura, skrattar han.

Anna Bergström är överväldigad av intresset. Den senaste tiden har hon fått fem-tio förfrågningar om dagen. Många vill veta mer för att kunna starta något liknande i sina städer, andra är intresserade av just Eskilstuna och vill hyra butiksyta i Retuna.

‒Jag är helt chockad. Det är både pirrigt och överraskande, säger hon.

På sikt hoppas hon att intresset ska leda till fler liknande verksamheter på andra håll, både i Sverige och utomlands.

‒Vårt mål är att rädda världen, och ju fler som förstår att det här är ett hållbart koncept desto bättre, säger hon.

Här är ett av klippen om Retuna som just nu sprids över världen:

[facebook url="https://www.facebook.com/MicMedia/videos/vb.174742062548592/1463234330366019/?type=3&theater" width="auto"]

Retuna återbruksgalleria

Retuna invigdes sensommaren 2015, och är ett shoppingcenter för begagnade saker.

Den som vill bli av med något lämnar in det i Returen. Föremålen sorteras, lagas, omvandlas eller förädlas, och säljs sedan i någon av butikerna i gallerian.

På området finns även en återvinningscentral för avfall.

Både gallerian och återvinningscentralen ägs och drivs av Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa