Satte upp valaffischer – möttes av stenkastning

Från flera håll i länet har det de senaste dagarna rapporterats om vandaliserade valaffischer. I Eskilstuna har bland annat Sverigedemokraterna drabbats. När företrädare för partiet under torsdagskvällen var ute för att sätta upp nya affischer möttes de av stenkastning.

16 augusti 2018 22:38

Sverigedemokraterna har på flera håll i Eskilstuna fått sina valaffischer nedrivna och nedklottrade. Vid 19.30-tiden på torsdagskvällen befann sig företrädare för partiet i stadsdelen Skogsängen för att ersätta vandaliserade affischer och möttes då av stenkastning.

– Flertalet av våra företrädare har blivit utsatta för hot och stenkastning nu i kväll. Lyckligtvis klarade de sig undan stenarna men en av våra bilar vandaliserades, säger Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna.

Polisen larmades till platsen och en tonårspojke greps misstänkt för försök till misshandel alternativt försök till grov misshandel, olaga hot samt skadegörelse. Pojken hanns i fatt av polisen då han försökte cykla från platsen.

– Jag tycker att klimatet har hårdnat. Jag upplever att det är en mer omfattande förstörelse av valaffischer i år och nu utsätts vi för stenkastning. Det är en extremt tråkig och negativ utveckling att man försöker tysta politiska motståndare på olika sätt, säger Kim Fredriksson.

Sverigedemokraterna i Eskilstuna är inte ensamma om att drabbas av skadegörelsen. Så sent som under torsdagen kunde tidningen rapportera om hur Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i Flen fått valaffischer vandaliserade på flera håll. I Eskilstuna har även Liberalerna drabbats och i Mariefred och Åkers styckebruk har Socialdemokraterna fått sina affischer nedrivna.

– Samtliga affischer vart nedrivna strax efter att vi hade hängt upp dem. Vi satte upp dem igen men dagen därpå var de helt borta, säger Sonny Johansson som kandiderar till Strängnäs kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Liberalernas gruppledare i Eskilstuna, Niklas Frykman, är besviken över skadegörelsen.

– Det är väldigt tråkigt, oavsett vilket parti det drabbar, och visar på en konstig inställning till demokratin.

För Monica Bergström, presstalesperson i polisregion Öst, är problematiken med skadegörelsen bekant. Enligt Monica Bergström handlar det inte om ett parti eller område som är drabbat mer än något annat, utan om en problematik som är vida spridd såväl geografiskt som bland partierna.

– Vi har fått in anmälningar om detta i hela regionen, alla brott som har en koppling till valet har en särskild prioritet eftersom att det är valår.

I Åkers styckebruk har Socialdemokraterna satt upp nya affischer som, än så länge, lämnats i fred.

– Det blir ju inte ett schyst demokratiskt spel riktigt. Om något så tycker jag att det är en symbol för hela valklimatet – för mycket fokus på de andra och för lite på sig själv och sitt eget parti, säger Sonny Johansson.

Den tonårspojke som greps i Skogsängen i Eskilstuna på torsdagskvällen misstänkt för stenkastningen mot Sverigedemokraternas företrädare släpptes efter förhör. Misstankarna mot honom kvarstår dock.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!