SD tar inte avstånd från trollfabriken Granskning Sverige

En SD-politiker har jobbat för Granskning Sverige, toppolitiker har ställt upp på intervjuer för sajten och flera som jobbar för partiet sprider flitigt deras material.

– Jag själv skulle också kunna dela ett enskilt klipp som jag tycker skulle vara av intresse, säger riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen efter att ha läst Eskilstuna-Kurirens granskning.

17 februari 2017 11:30

Vad tänker du efter att ha läst granskningen av Granskning Sverige?

– Jag tycker spontant det är intressant att ta del av en granskning vi inte sett tidigare. Det är ett relativt nytt fenomen att privatpersoner på ett organiserat sätt gör granskande inslag av mer eller mindre god kvalité.

Jag har lyssnat på några av klippen och när de började dyka upp var det några som var underhållande men med tiden har jag sett att det har varit mer rättshaveristisk inställning till intervjuerna som gör att jag inte tycker de är lika intressanta längre.

Vad tycker du om Granskning Sveriges arbetsmetoder?

– Jag är själv inte journalist och har svårt att värdera det. Klart man kan göra värderingar utifrån vem man förutsätter att de är men jag har väldigt dålig koll på dem. Men om etablerad media använder sig av den här typen av arbetsmetoder tycker jag det kan vara problematiskt men det här är mer ett hobbyprojekt uppfattar jag det som.

Adam Marttinen får under intervjun ett citat som sajten Inte rasist men har uppmärksammat uppläst för sig. Det är ett citat från en av Granskning Sveriges publiceringar från 2014 som fortfarande ligger ute på Youtube och som enligt Granskning Sverige handlar om kulturmarxismen i svenska skolan:

”Tillsammans med det tidigare pedofila nätverket RFSL tillverkar ‘Forum för levande historia’ värderingsövningar vars syfte går ut på att indoktrinera barnen till rasblandning, till homosexualitet, samt hat mot västerlandets kultur och värderingar.”

– Om jag skulle lyssna på ett sånt klipp själv skulle jag förstå att det här inte är att betrakta som ett seriöst journalistisk inslag utan ett klipp av ett rättshaveristiskt inslag.

Är det okej att en sd-politiker sprider klipp från Granskning Sverige?

– Vi har en intern rekommendation till våra folkvalda att vara restriktiva med att dela saker på internet där vi inte känner till redaktionens syfte eller ideologiska utgångspunkt. Framförallt från nättidningar som Fria tider som med tiden har fått en tydlig politisk agenda.

Jag själv skulle också kunna dela ett enskilt klipp som jag tycker skulle vara av ett intresse. Det betyder inte att jag delar hela Gransknings Sveriges eller andra tidskrifters ideologiska utgångspunkter eller vad som sägs i andra artiklar eller klipp.

Skulle du kunna dela ett klipp idag från Granskning Sverige i dag?

– Ja, om jag tycker det finns ett intressant innehåll i det enskilda klippet, givetvis ingenting som är propagandistiskt som jag tycker går över gränsen.

Vad säger du om att Mattias Karlsson till exempel varit med i en intervju för Granskning Sverige?

– Vi ska vara restriktiva när vi ställer upp på intervjuer och då ska vi vara tydliga med vad vårt parti tycker och det tycker jag att vi har fått vara i de få fall där vi blivit intervjuade av Granskning Sverige.

Men om ni är restriktiva med intervjuer varför väljer ni att bli intervjuade av Granskning Sverige?

– Om man ska göra en recension kring om intervjuarens redaktion har en politisk agenda eller inte får vi ställa in intervjuer med varenda tidning. Även er tidning som har en liberal värdegrund. Den biten tycker jag är ointressant för oss att ta ställning till. Men ska man recensera dem utifrån deras arbetsmetoder är det mer problematiskt.

Är det okej att som Nina Drakfors vara Sverigedemokrat och ha jobbat för Granskning Sverige eller fortsätta sprida deras material?

– Jag tycker att det är problematiskt absolut. Väljer man att vara del av en rörelse som kontinuerligt propagerar för såna här uttryck har man inte i vårt parti att göra.

Kommer Nina Drakfors få fortsätta vara en del av Sverigedemokraterna?

– Det är inte min sak att avgöra men jag tycker det är problematisk att man så okritiskt delar innehåll från andra sidor som har sånt här uttryck i sina reportage.

Tar ni avstånd från Granskning Sveriges arbetsmetoder?

– Jag tänker inte recenserar hur enskilda medborgare och journalister arbetar utan det får andra avgöra. Jag lägger inga värderingar i hur andra väljer att sköta sitt arbete. Men går det över det som är olagligt som förtal och kränkningar och liknande då är det åtalbart och då är det lagen som ska träda in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson