Storbråk på Stålforsskolan – eleverna skickades hem: "Ett hundratal inblandade"

Flera polispatruller larmades till Stålforsskolan i Eskilstuna på fredagen. Ungdomar utifrån hade kommit till skolan och enligt polisen drabbade ett hundratal personer samman i ett storbråk. Skolan beslutade i samråd med polisen att skicka hem alla elever efter bråket. – Det här har verkligen legat i luften hela veckan, säger en lärare till Eskilstuna-Kuriren.

13 februari 2018 05:00

Klockan var strax efter elva på fredag förmiddag när polisen fick larm om att det var stökigt vid Stålforsskolan i Eskilstuna.

– Då hittade vi inget bråk, men vi såg att olika konstellationer rörde sig i omgivningarna och stannade kvar på platsen, säger polisinspektör David Westlin.

Polisen valde att stanna kvar på platsen och en knapp timme senare drabbade, vad polisen uppskattade till ett hundratal personer både från skolan och utifrån, samman i ett storbråk.

Fler bilar kallades till platsen och poliserna lyckades slutligen skingra eleverna.

– Vi är kvar här för att dämpa stämningen och se till att inget mer sker och att alla ska kunna avsluta skoldagen lugnt och tryggt, sa polisinspektör David Westlin, en av flera poliser som befann sig vid skolan.

Bråket startade enligt skolans rektor efter en konflikt mellan två flickor på skolan.

– De blev osams med varandra och en pojkvän från en annan skola kom och la sig i och så blev det bråk. De kallade hit elever från andra skolor och ett gäng av våra elever gick ut och tittade på, säger Camilla Simonsson, rektor på Stålforsskolan.

Enligt flera elever och en lärare på skolan som Eskilstuna-Kuriren pratat med har det varit oroligt och stökigt på skolan senaste tiden.

– I onsdags bubblade det ordentligt och var lite stökigt, så det här har verkligen legat i luften hela veckan, säger en läraren som vill vara anonym och fortsätter:

– Det är ofta elever från andra skolor som kommer till skolan och bråkar och när det väl bryter ut ringer man in mer folk. Jag har inga problem personligen och känner mig inte hotad, men visst händer det ibland att man måste gå emellan när bråk uppstår.

Skolan tog i samråd med polisen beslutet att stänga skolan under eftermiddagen.

– Vi följde polisens rekommendationer. Eftersom polisen var orolig över att eleverna utifrån skulle komma tillbaka så valde vi att följa deras rekommendationer och skicka hem eleverna, säger rektor Camilla Simonsson

Skolan håller öppet som vanligt på måndagen och har gjort en akutplan i fall att eleverna från de andra skolorna skulle dyka upp igen. Camilla Simonsson har även skrivit ett brev som gick ut till samtliga föräldrar där hon informerar om bråket.

Kom bråket som en blixt från en klar himmel eller är det något som legat i luften?

– Det har väl inte legat i luften men ibland blir elever osams. Och ibland kommer det elever från andra skolor. Ofta hinner vi fösa bort dem. Det händer alltid saker för en rektor och det är väl aldrig något som kommer som en blixt från en klar himmel med 700 elever på en högstadieskola.

En grupp av de äldre eleverna på skolan dröjde sig kvar en stund vid skolan efter att de skickats hem på fredagen. De var vare sig rädda eller skärrade efter händelsen, men trötta på att bråk och stök stör skolarbetet.

– Vi har mycket att göra nu på våren och nu förlorar vi en halv dag i skolan, säger en av dem.

Stålforsskolan

Stålforsskolan är en grundskola med närmare 700 elever i årskurs 7-9. Skolan har drygt 100 anställda.

Källa: Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa