Trosa är Sörmlands vackraste stad

Sveriges vackraste stad ligger i Medelpad. Och Trosa är fagrast i Sörmland. Det blev resultatet av Arkitekturupprorets omröstning.

1 november 2017 06:22

Arkitekturupproret är en folkrörelse och förening som arbetar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer. Den första januari i år startade Arkitekturupproret en omröstning via Facebook, där gruppen har över 26 000 följare, om vilken stad i Sverige som är vackrast.

Slutdatum för omröstningen, där det gick att rösta på vilken stad som helst i landet, var den första oktober och då hade över 10 000 röster inkommit.

Överlägsen vinnare blev Sundsvall med nästan 2 000 röster, följt av en lika klar tvåa i Visby med 1 440 röster. Där bakom var det jämnare, Lund knep tredjeplatsen före Karlskrona och Ystad kom femma, nio röster före Varberg.

Vad är det då som gör att en stad är vacker? Vi ställde frågan till Sigvald Freylander som är ordförande i föreningen Arkitekturupproret.

‒Det är en rad saker, staden ska ha en riktig stadsplan med riktigt levande gator. Det ska inte vara så höga byggnader och det ska vara nära till vatten eller hav, säger Sigvald Freylander som exempel på kvalitéer som en vacker stad ska besitta.

Att Sundsvall röstades fram som vinnare ser han som rättmäktigt.

‒Det är en värdig vinnare. De planerar ett party med anledning av vinsten som vi kommer att åka upp till och de ska även sätta upp en skylt, säger Sigvald Freylander som själv håller Visby som Sveriges vackraste stad.

‒I Visby blev de chockade över att de bara kom tvåa, de är vana vid att vinna när det gäller att rösta fram vackraste staden. De tog det nästan personligt, säger Sigvald Freylander.

Sörmland då? Nej, det blev ingen toppnotering för någon av de Sörmländska städerna. Högst upp på listan återfinns Trosa, på plats 25 med 94 röster. Mariefred kom tre pinnhål längre ner med 74 röster och Strängnäs kom trea i länskampen på plats 36 med 52 röster.

‒Vi har ambitionen att ligga bra till på alla listor så 25:e plats är lite blygsamt. Det är okej, men inte jättebra, säger Johan Sandlund, kommunchef i Trosa.

Var skulle du själv placera Trosa på listan?

‒10-15 platser högre upp.

Men ni vann i alla fall länskampen?

‒Det finns många andra fina städer i Sörmland, men jag är inte förvånad över att vi är bäst i länet. Det är kul att så många tycker att vi har en vacker stad.

Vad är det som gör Trosa vackert?

‒Att vi har en gammal stadskärna som samtidigt är levande, på sommaren är den myllrande. Det är det som gör det attraktivt – inte bara hus och platser – utan att det finns människor som gillar att vara där.

Vilken stad i Sverige tycker du är vackrast, om du inte får välja Trosa?

‒Sundsvall som toppar listan är enormt läcker med sin gamla stenstad. Om vi pratar småkommuner som Trosa så tycker jag att Nora är jättefint och i Sörmland har vi Mariefred och Strängnäs som är väldigt trevliga.

Eskilstuna får nöja sig med en blygsam 43:e plats efter att ha skrapat ihop 33 röster. Det är ändå 23 röster fler än 54:e placerade Nyköping.

‒Jag tar det med en nypa salt, det finns 290 kommuner att då komma på 43:e plats är inget att skämmas för, säger Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna.

Pär Eriksson tycker att Eskilstuna har genomgått en förvandling de senaste 10-20 åren och blivit en mycket vackrare stad. Han lyfter fram det nya Fristadstorget, miljön längs ån och Munktellområdet.

‒Jag tycker att staden har fått en annan form. Det är en helt annan stad än den jag bodde i när jag var ung, säger Pär Eriksson.

Försköningen av städer runt om landet har skett i omgångar menar Pär Eriksson. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö var först ut följda av universitetsstäderna samt de kustnärastäderna.

‒Nu är det den fjärde generationens städer som sticker ut hakan, det är de forna industristäderna som är lite kaxiga. Det händer saker i städer som Sundsvall, Norrköping, Eskilstuna och Gävle, städer som inte alltid har setts som arkitekturellt snygga, säger Pär Eriksson.

‒Jag är glad att Sundsvall vann, vi tillhör samma familj.

Så du är inte speciellt nedslagen över att ni bara fick 33 röster?

‒Nej, jag låter mig inte nedslås, jag ser det ur ett större perspektiv.

Katrineholm, Oxelösund, Flen och Vingåker fick färre än tio röster och blev därmed oplacerade. Katrineholm fick dock en mindre smickrande omnämning på Arkitektupprorets hemsida med anledning av omröstningen.

Stockholm fick inte vara med i omröstningen då staden enligt Arkitektuppropet är en oslagbart vacker stad med sitt vatten, sina nivåskillnader och alla pampiga byggnader. De röster som ändå kom in på huvudstaden lades i stället på Hässleholm (och indirekt Katrineholm) med motiveringen:

"Det är synd om Hässleholm som kanske är en av Sveriges tråkigaste städer, men som därför får lite ära genom denna omröstning. Hässleholm får representera landets fulstäder, tillsammans med bröder som Västerås, Katrineholm, Skellefteå och Borlänge, det vill säga städer vars stadskärnor består av fyrkantiga och tråkiga lådor. Här går det bra att bo, men vill du uppleva skönhet är det bäst att resa härifrån omgående."

[bild nr="10"]

Tidningen ringde upp Sari Eriksson som är kommundirektör i Katrineholm.

Är Katrineholm en fulstad?

‒Absolut inte! Vi har besökare som kommer hit för att se våra fina planteringar och belysningar och vi har det rent och snyggt. Jag håller inte alls med.

Men om man tittar på arkitekturen, håller du med om att Katrineholms stadskärna är lite fyrkantig och tråkig?

‒Nej, självklart inte. Visst har vi en del nyare byggnader, men även en hel del gamla fina hus. Vi har en stadskärna med en blandning av gammalt och nytt.

Vad skulle du mer framhålla som vackert i Katrineholm?

‒Vi har en närhet och har satsat mycket på gångvägar och gångstråk och har många fina områden att gå i.

Vilken plats på listan skulle Katrineholm hamna om du fick välja?

‒Bland topp 20.

Katrineholm är för övrigt en luttrad stad i dessa sammanhang, för tio år sedan utsågs staden till Sveriges tråkigaste efter en undersökning i Expressen.

[polldaddy poll="9864590"]

Sveriges vackraste stad

Sveriges vackraste stad, enligt folkrörelsen och föreningen Arkitekturupproret:

1. Sundsvall (1 912 röster)

2. Visby (1 440 röster)

3. Lund (516 röster)

4. Karlskrona (470 röster)

5. Ystad (398 röster)

6. Varberg (389 röster)

7. Kalmar (286 röster)

8. Norrköping (265 röster)

9. Vadstena (237 röster)

10. Nora (236 röster)

Sörmlandstoppen:

25. Trosa (94 röster)

28. Mariefred (73 röster)

36. Strängnäs (52 röster)

43. Eskilstuna (33 röster)

54. Nyköping (10 röster)

Katrineholm, Oxelösund, Flen och Vingåker fick färre än tio röster och blev därmed oplacerade.

Se hela listan på Arkitektupprorets hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Gagnert Dalgren

Ämnen du kan följa