Vädjan om stopp av utvisningar till Afghanistan

Gruppledarna för oppositionen i Eskilstuna vädjar gemensamt till migrationsminister Morgan Johansson om att stoppa utvisningar till Afghanistan.

28 juni 2017 21:20

Brevet har undertecknats av gruppledarna för Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Undertecknarna skriver att säkerhetsläget i det konfliktfyllda landet är mycket instabilt:

"Vi har också sett hur risken att utvisas till detta land gör vardagen för många asylsökande i Sverige mycket otrygg och vi har tyvärr sett hur unga människor hellre valt att avsluta sina liv än att riskera att sändas till Afghanistan".

Brevet avslutas med ett krav till regeringen att omedelbart stoppa alla utvisningar till Afghanistan, oavsett ålder.

‒Det är inte säkert där helt enkelt och det finns en stor risk att de vi skickar tillbaka kommer att dödas. Det kan vi inte ha på vårt samvete, säger Lotta Jonsson (KD).

Initiativet till brevet kommer från Vänsterpartiet och förfrågningar om att skriva under ska ha gått till alla partier utom Sverigedemokraterna. Majoritetspartierna, S, M och C, har dock valt att inte underteckna skrivelsen.

‒Jag har uppfattat initiativet som en önskan att det skulle vara kommunen som uttalar sig och det perspektivet tror jag inte är bra. Det finns en nationell migrationsöverenskommelse och det är omöjligt utifrån en kommuns horisont att göra bedömningar av säkerhetsläget i olika länder, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund