Ville ha alkoholen som en buffert – dömdes för smuggling

Han skulle snart bli pensionär och köpte alkoholen för att ha en buffert i några år. En yngre kompis fick hjälpa till att köra till Tyskland. Men varken, tull, polis, åklagare eller tingsrätt trodde på att han skulle ha all alkohol själv. Nu har mannen och hans medhjälpare dömts för smuggling.

5 september 2017 15:30

Det var i september förra året som en hyrd skåpbil avgick från Eskilstuna med riktning Tyskland. På passagerarplats satt en nu 62-årig man. På förarplatsen en 32-åring. 62-åringen hade bett honom följa med eftersom det var för lång sträcka att köra själv.

På väg hem med drygt 140 liter sprit, 47 liter longdrinks, 997 liter öl och 90 liter vin - åkte bilen och de båda herrarna genom tullen i Malmö. Men tullpersonalen kände att alltid inte stod rätt till när de försökte ta sig genom filen för dem som inte har något att deklarera.

Det blev förhör och så småningom rättssak av hela händelsen och de båda männen erkände vissa delar.

62-åringen menade att han handlat en hel del till vänner som hört talas om resan och bett honom att köpa med sig öl till dem. Men en del alkohol skulle han ha för eget bruk. Han skulle snart bli pensionär och ville ha en buffert hemma, berättade han. Den skulle nog räcka i fem till sex år. Och han skulle dela alkoholen med sin fru. Tillsammans dricker de ungefär en och en halv liter sprit i veckan. Öl blir det till maten, förklarade han.

32-åringen berättade att han blivit ombedd att följa med som chaufför och inte hade så mycket med saken att göra.

Tingsrätten konstaterar i domen att både 62-åringen och 32-åringen kände till vilken mängd alkohol som fanns i bilen, att de körde i blå tullfil för resande direkt från ett EU-land utan varor att deklarera - och att de inte på något sätt själva anmält alkoholen till tullbehandling.

Det är en uppseendeväckande stor mängd sprit och öl, skriver tingsrätten och konstaterar "Mängden alkohol talar således med styrka för att den inte varit avsedd för 62-åringens och hans hustrus personliga bruk".

Båda männen döms för smuggling. 62-åringen döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten valt fängelse skulle det ha blivit fyra månader.

32-åringen döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Om tingsrätten hade valt fängelse hade det blivit två månader.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa